Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van Panamastad

Op 15 augustus 1519 werd Panamastad gesticht door de Spaanse kruisvaarder Pedro Arias de Àvila. Panamastad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Panama en is gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier het Panamakanaal. Nadat de Spanjaarden de stad hadden gesticht werd het de uitvalsbasis voor verdere ontdekkingstochten in Zuid-Amerika. 


Panamastad wordt gesticht


In 1514 besloot de Spaanse koning Ferdinand II van Aragon schepen te sturen over de Atlantische Oceaan om de Nieuwe Wereld te ontdekken. Een zeer grote expeditie werd op poten gezet, met 19 schepen waarop zich 1500 manschappen bevonden. Aan het hoofd van de expeditie stond de veteraan Pedro Arias de Àvilla. Na een lange tocht bereikte Àvilla de Colombiaanse stad Santa Marta. Àvilla besloot zich hier niet te vestigen, maar door te reizen naar Panama. Daar verving hij zijn voorganger, de kruisvaarder Vasco Nùñez de Balboa, als gouverneur. In 1519 stichtte hij als gouverneur Panamastad.


Bloeiperiode Panamastad


Panamastad was oorspronkelijk een vissersplaatsje van de Indianen. Hier komt ook de naam vandaan, Panama betekent ‘veel vis’. Toen gouverneur Àvilla zich in Panama vestigde werd Panamastad niet alleen een handelsstad, maar ook een belangrijk knooppunt voor andere ontdekkingsreizigers. Gelegen aan de Caribische kust was Panamastad de ideale uitvalsbasis voor schepen die terug naar Europa voeren en voor Spaanse schepen die juist op weg waren naar de Nieuwe Wereld. De stad groeide al snel door de opkomende en bloeiende handel, maar de rijkdom had ook een keerzijde. Al snel werd de stad geplaagd door piraten die probeerden de handelswaar te stelen.


Vernietiging van Oud Panama


De Engelse piraat Henry Morgan, bijgenaamd de Piratenkoning, was de grote schrik van het Caribisch gebied. In januari 1671 stevende Morgan met een veertiental schepen en 1400 manschappen op Panamastad af en plunderde de stad. Zijn mannen staken de stad in brand, waardoor deze bijna geheel werd verwoest. De delen van de oude stad die overbleven worden tegenwoordig ook wel Oud Panama genoemd. Twee jaar later werd de stad herbouwd op een aantal kilometer afstand van de oude stad, genaamd Nieuw Panama.


Teloorgang Panamastad


Nadat de stad in 1673 herbouwd was door de Spaanse kruisvader Alonso Mercado lukte het de stad niet meer om op zijn vroegere welvaartsniveau terug te komen. Politiek en economisch verval sloeg toe en Panamastad verloor zijn machtspositie. In 1751 werd de stad en het gehele land Panama onderdeel van het grotere Spaanse gebied en uiteindelijk onderdeel van Colombia in 1821. Vanaf die tijd tot aan het midden van de negentiende eeuw liep Panamastad gestaag leeg doordat vele stedelingen hun heil zochten op het Panamese platteland.


Onafhankelijkheid Panama


In de negentiende eeuw groeiden de spanning tussen de lokale bevolking en de kolonisten in geheel Zuid-Amerika en groeide ook de roep om onafhankelijkheid in Panama. Dit resulteerde uiteindelijk na jarenlange strijd in de onafhankelijke republiek van Panama in 1903. Met behulp van de Verenigde Staten werd het Panamakanaal in de daaropvolgende jaren verder uitgebreid en groeide de stad snel. Door de steun van de Verenigde Staten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd had Panama een verdrag gesloten waarmee ze in feite een vazalstaat van de Verenigde Staten werden. De afhankelijkheid van de Verenigde Staten leidden met name in de jaren zestig tot ernstige conflicten in het land.


Panama krijgt macht over het Panamakanaal


Na jaren van pro-Amerikaanse presidenten kwam in 1981 Manuel Noriega aan de macht. De Panamese economie lag op zijn gat en de vooruitzichten waren slecht, maar dit weerhield Noriega er niet van om in december 1989 de oorlog te verklaren aan de Verenigde Staten. Aanvankelijk werd er weinig aandacht geschonken aan deze oorlogsverklaring, maar na de dood van een Amerikaanse militair ging de Verenigde Staten over tot actie. Tijdens de daaropvolgende Operatie Just Cause vielen zij Panama binnen, waarna de democratie kon worden hersteld. Uiteindelijk werd het verdrag tussen de Amerikanen en Panama op 31 december 1999 opgeheven en kreeg Panama de volledige controle over het Panamakanaal.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!