De Grootste Uitvindingen uit de Oudheid met Terry Jones
In de documentaireserie ‘De Grootste Uitvindingen uit de Oudheid’ neemt de Britse acteur Terry Jones (bekend van Monty Python) de kijker mee op een reis door het verleden. Met talloze voorbeelden laat Jones zien dat veel uitvindingen die wij als ‘eigentijds’ en ‘modern’ beschouwen vaak al eeuwen geleden ontwikkeld zijn door onze verre voorouders.
In de serie zegt Terry Jones dat ‘het zo makkelijk is om te denken dat wij iets voor de eerste keer hebben uitgevonden. Vaak blijkt dat onze voorouders het al kenden, maar dat wij het simpelweg vergeten waren’. Met humor en op een vlotte manier neemt hij de kijker mee naar zowel de oude Grieken en Romeinen als naar China en de oude Egyptenaren. Vanuit de gedachte dat onze voorouders net zo intelligent waren als de hedendaagse mens legt Jones de geschiedenis van gebruiksvoorwerpen, wapens en omgangsvormen uit.
City Life
De serie bestaat uit drie afzonderlijke delen van elk ongeveer 50 minuten: City Life, Sex and Love en War and Conflict. In ‘City Life’ rijdt Jones met een oude gele taxi door New York, de stad die veel mensen zien als een moderne voorbeeldstad. Op zijn reis komt hij steeds weer andere voorwerpen en zaken tegen waarvan de oorsprong terug te leiden is tot de oudheid. Wist je bijvoorbeeld dat er in de oudheid al automatische schuifdeuren bestonden? En dat de stoommachine z’n oorsprong kent in de 1e eeuw na Christus?
Sex and Love
Niet alleen technische of mechanische vindingen komen aan bod. Zo gaat Jones in ‘Sex and Love’ in op de manier waarop we in heden en verleden met liefde en vruchtbaarheid zijn omgesprongen. Zo heeft de mens niet altijd gekust en gezoend. Pas in de Romeinse tijd zijn mensen elkaar gaan zoenen, in de tijd daarvoor gebruikte men wang en neus om genegenheid aan elkaar te tonen. De Romeinen waren ook de eerste mensen die een complete vocabulaire hebben bedacht om verschillende soorten kussen en zoenen te onderscheiden.
War and Conflict
Ook de invloed van uitvindingen uit de oudheid op de moderne oorlogsvoering komt aan bod. Jones vertelt niet alleen over de bekende wapens uit de oudheid, zoals de boemerang en pijl en boog, maar gaat ook in op de allereerste tanks, die 3000 jaar geleden uitgevonden werden door de oude Assyriërs. Uiteraard gaat het niet om gemotoriseerde kanonnen, maar om in leder gehulde strijdwagens. Dit voorbeeld is kenmerkend voor de manier waarop in de serie gebruiksvoorwerpen gekoppeld worden aan de oudheid. Het gaat om het feit dat het idee en de gedachte er al waren en in de praktijk gebracht werden, en zo een basis legden voor uitvindingen in latere tijden. ‘Een uitvinding moet in de juiste tijd gedaan worden. Hij moet namelijk sociaal, economisch of politiek nut hebben om te slagen’, aldus Jones.
De driedelige documentairereeks biedt de geïnteresseerde kijker op een toegankelijke en vlotte manier een blik op de geschiedenis van uitvindingen die vaak nog dagelijks gebruikt worden in de 21e eeuw. De serie is daarnaast uitermate geschikt om als aanvulling op de geschiedenisles getoond te worden aan middelbare scholieren. Voor de professionele historicus biedt de serie weinig nieuws, al maakt de humor van Jones de DVD ook voor die groep het kijken waard.