De hipster

Iedere tijd kent verschillende subculturen. Een subcultuur zet zich op de één of andere wijze af van de massa met onder andere hun uiterlijk, muzieksmaak, normen en waarden. Bekende grote subculturen uit eerdere jaren zijn de punkers, de krakers en de hippies. Op dit moment is de hipster één van de meest besproken subculturen. Maar wat is een hipster eigenlijk en waar komt deze groep vandaan?

Hoe herken je de hipster?

De hipster stond op in de jaren 90. Waar het uiteindelijk om vooral om draait bij deze groep is individualiteit. Hoewel de meeste subculturen zich als groep afzetten tegen de massa, wil de hipster zich als individueel persoon onderscheiden. Originaliteit is belangrijk. Dit past heel goed in het huidige tijdsbeeld, waarin iedereen wil uitblinken in wat hij of zij doet. De leeftijd van de hipster ligt meestal tussen de 18 en 30 jaar.

Kledingstijl.

Een hipster is goed te herkennen aan de kledingstijl. Hoewel hipsters vaak best wat geld te besteden heeft, doen ze hun best om er zo nonchalant mogelijk uit te zien. Shoppen op de vlooienmarkt of in de kringloopwinkel, om een versleten shirt met een opdruk van één of andere obscure band te scoren, is geheel in de stijl van de hipster. Verder hebben veel mannelijke hipsters een volle baard en ook de skinnyjeans liggen bij de hipster in de kast. De kleding is over het algemeen donker en wordt vaak gedragen met een paar sneakers. Ook een opvallende bril is een geliefd item onder de hipsters. Naast allerlei vintageobjecten heeft de hipster vaak ook de nieuwste gadgets in zijn of haar bezit. De hipster is dus wel modern.

Lifestyle.

Naast dat hipsters onderscheidend proberen te zijn op het gebied van kledingstijl, willen ze ook met hun lifestyle afwijken van de massa. De hipster luistert naar muziek die bijna niemand kent en zodra de band in de hitlijsten verschijnt, verdwijnt de interesse als sneeuw voor de zon. Ook de plaatsen waar de hipster zich vertoont zijn niet de alledaagse plekken waar de massa naartoe trekt. De hipster drinkt zijn of haar koffie bijvoorbeeld bij koffiezaakjes waar tegelijkertijd fietsen worden verkocht. De fiets is overigens sowieso een typisch hipsterfenomeen. En niet zomaar een fiets, maar specifiek een zogenaamde fixie.

Dit is een racefiets die ontdaan is van alle opsmuk; geen versnellingen en soms zelfs zonder remmen. Deze racefiets zou symbool kunnen staan voor een ander belangrijk kernwoord in het leven van de hipster: authenticiteit. Hier begon het allemaal ooit mee voor de hipster. De hipster deed niet mee aan de massatrends, maar ging daar bewust tegenin door kleding en producten te kopen die juist helemaal niet ‘in’ waren. Omdat de hipsterstijl intussen overal opduikt, is die authenticiteit inmiddels een ietwat geforceerd begrip. Toch is de markt met ‘authentieke producten’ nog steeds groeiende. Eettentjes met authentieke en originele menu’s doen het goed onder de hipsters. En ook cafés die tegen de stroom ingaan door bijvoorbeeld geen Wi-Fi aan te bieden, zodat er weer een ‘echt gesprek’ gevoerd kan worden, worden drukbezocht door de hipster.

Ideologie.

Vele subculturen hebben naast een herkenbare kledingstijl en lifestyle vaak ook nog een bepaald gezamenlijk ideaal. Punkers, krakers en hippies waren allen niet vies van een demonstratie om hun opvattingen te verspreiden. Hipsters zijn op dit gebied minder politiek geëngageerd. De hipsters zijn juist uiterst individualistisch en komen tamelijk onverschillig over, wat door sommigen wordt uitgelegd als apathie.

Het einde van de hipster?

De hipster ontstond zo rond de jaren 90 en was in die tijd echt nog een zeldzaamheid. Met de jaren is de afwijkende stijl van de hipster steeds meer gemeengoed geworden. Zelfs de grote webshop Zalando heeft tegenwoordig een hipstersectie op de website staan. Echter, zodra iets hipster genoemd wordt, is het eigenlijk in wezen al niet hipster meer. Iets ‘hipster’ noemen betekent dat de stijl in een hokje wordt geplaatst. Dit ondermijnt de individualiteit die de hipster nastreeft. Al met al is de term dus enigszins ongrijpbaar.

Omdat de typisch hipsterstijl steeds populairder wordt, is de hipster al verscheidene malen ‘doodverklaard’. Enkele jaren geleden al schreef Vrij Nederland dat het gedaan was met de hipster. Voor sommigen is het woord hipster haast verworden tot een scheldwoord dat gelijk staat aan pretentieuze types, die denken dat ze beter zijn dan de rest.

Afbeelding:<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Hipster_(moderne_subcultuur)#mediaviewer/File:Hipster.jpg"> nl.wikipedia.org</a> door Jack Newton

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.