‘De invloed van Merovingische sieraden op hedendaagse juweelkunst’
Op vrijdag 24 oktober geeft juwelenhistoricus Martijn Akkerman bekend van Tussen Kunst en Kitsch, een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Vanaf 19.30 zijn bezoekers welkom om te luisteren naar zijn verhaal over de invloed van Merovingische sieraden op hedendaagse juweelkunst. De lezing staat in het kader van de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’ die nog tot 26 oktober te bezichtigen is in het Rijksmuseum van Oudheden.
De Merovingische periode (400-700 na Chr.) wordt vaak omschreven als een duistere en sombere tijd waar zekerheden schaars waren. De vele glas- en goudvondsten uit deze tijd tonen echter juist het tegendeel aan en rekenen af met dit sombere beeld van de Vroege Middeleeuwen. Enkele voorbeelden van vondsten zijn het gevest van het zwaard van koning Childeric en de schitterende gesp van Rijnsburg.
Aan de hand van deze en andere objecten uit de tentoonstelling zal Martijn Akkerman ingaan op de technische en esthetische aspecten van de vroeg Middeleeuwse juweelkunst. Vele van de tentoongestelde sieraden zijn zelfs met moderne technieken nog ontzettend moeilijk na te maken. De bijen van Childeric en de verhalen daaromheen zullen het beginpunt van de lezing vormen. Akkerman eindigt met de invloed van Merovingische objecten, juwelen en sieraden, op moderne en hedendaagse juweelkunst.
Het graf van Childeric werd op 27 mei 1653 ontdekt nabij de kerk van Sint-Brixius (Saint-Brice, Frankrijk). Een zoektocht in het zand bracht onder andere gouden munten, een zwaard met gevest en ongeveer 300 gouden bijen aan het licht. Via omwegen komen de vondsten uiteindelijk terecht bij de Franse koning Lodewijk XIV die ze onderbrengt in het Cabinet des Médailles van de Bibliothèque Royale.
Napoleon tijdens zijn kroning.
Hier werd in 1831 een groot deel van de vondsten gestolen en omgesmolten. Slechts enkele stukken werden heelhuids teruggevonden, zoals het gevest van het zwaard van Childeric en een aantal gouden bijen. Verhalen suggereren dat de Franse lelie, het symbool van de latere Franse koningen, is gebaseerd op de gouden bijen die in het graf van Childeric zijn gevonden. Zo koos Napoleon er in 1804 dan ook voor om een mantel met bijen te dragen tijdens zijn kroning.
De lezing van Martijn Akkerman vindt plaats op vrijdag 24 oktober in de Tempelzaal. De lezing is gratis voor RoMeO leden, niet-leden betalen €5,- entree.
datum: vrijdag 24 oktober 2014 aanvang: 20.00, zaal open 19.30 uur locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Tempelzaal
kosten: €5, RoMeO-leden gratis kaarten: reserveren via de site