De kindslachtoffers van de Berlijnse Muur

Onder de 136 slachtoffers van de Berlijnse Muur bevinden zich acht kinderen onder de 15 jaar. Zij kwamen zowel uit Oost Berlijn als West Berlijn.


De jongste slachtoffers


Lothar Schleusener (13 jaar) en Jörg Hartmann (10 jaar) zijn de jongste slachtoffers van de Muur, die als vluchtelingen neergeschoten zijn. Jörg woonde bij zijn grootmoeder in Oost Berlijn, maar wilde naar zijn vader in West Berlijn. Zijn vriend Lothar bood aan mee te gaan. De grenswachten die de kinderen ontdekten, schoten beiden zonder aarzeling dood. Beide kinderen zijn door de DDR gecremeerd. Aan de ouders werd later medegedeeld, bij overhandiging van de urnen, dat de kinderen een ongeluk gehad hadden. Holger H (1 jaar) is het derde Oost Duitse kind dat gestorven is door de Muur. Hij is bij een vluchtpoging van zijn ouders naar het Westen gestikt. Spelende kinderen werden slachtoffer De zes andere kindslachtoffers van de Muur kwamen uit West Berlijn. Giuseppe Savoca (6 jaar), Çetin Mert (5 jaar), Cengaver Katrancı (9 jaar), Andreas Senk (6 jaar) en Siegfried Kroboth (5 jaar), zijn verdronken in de rivier de Spree tijdens het spelen op de oevers in West Berlijn.


De Spree


Omdat de Spree tot Oost Duits grondgebied behoorde, was betreden van deze grenszone verboden. De grenswachten zouden direct het vuur kunnen openen. De in de Spree gevallen kinderen zijn niet neergeschoten, maar konden ook niet geholpen worden. Een volwassene die de Spree in zou duiken zou direct neergeschoten kunnen worden. De Oost Duitse grenswachten reageerden in deze gevallen niet op de hulpkreten. Na de dood van Siegfried Kroboth op 1 mei 1973 zijn er gesprekken op gang gekomen tussen Oost en West Berlijn om dergelijke ongevallen in de toekomst te kunnen voorkomen. In 1976 werd er een waarschuwingsysteem opgericht die de Grenswachten van de DDR op de slachtoffers attent maakten om ze zo te kunnen redden.  


 


Dit artikel is onderdeel van een serie van vijfentwintig artikelen over de Berlijnse Muur. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook IsGeschiedenis staat stil bij dit jubileum. Daarom publiceert IsGeschiedenis vijfentwintig items over de geschiedenis van de Berlijnse Muur.

Bronnen:

de.wikipedia.org: Liste der Totesopfer an der Berliner Mauer

Afbeelding:

IsGeschiedenis/Klaartje Grol

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!