De koning die een slaaf gelooft

Over een Perzische koning die een Griekse slaaf vertrouwde, wat het begin van het einde bleek voor het Perzische rijk, maar van slaaf Sikinnos een vrij man maakte. 

Koning Xerxes van Perzië wil de heerschappij over de toenmalige westerse wereld en besluit om het kleinere, maar bedreigende Griekenland te veroveren. Xerxes verovert Athene met gemak, aangezien de meeste mannen van de stad actief zijn in het Griekse zeeleger. De Griekse zeemacht onder leiding van Themistocles verzamelt zich in de Golf van Salamina. Xerxes heeft slechts één zorg: de Griekse vloot mag zich niet terugtrekken naar de andere kant van de Golf. Daarom blokkeert een enorme hoeveelheid schepen een mogelijke aftocht van de Grieken. Zelfs zonder die blokkade is de Perzische vloot nog drie keer zo groot als de Griekse. Dan verschijnt de slaaf Sikinnos, de persoonlijke dienaar van Themistocles, op het toneel. Hij wil Xerxes spreken, die de slaaf uithoort over de Grieken.

Xerxes verneemt dat de Griekse leiders het oneens zijn. De kans bestaat dat de strijders van Athene overlopen naar de Perzen, hopend op een belangrijke rol als Griekenland een deel van het Perzische Rijk zal worden. Bovendien staan de Grieken op het punt zich te verspreiden. Op basis van die informatie wijzigt Xerxes zijn strategie en gaat in de aanval. Wat Xerxes echter niet weet, is dat Sikinnos niet de waarheid spreekt. De slaaf blijft Themistocles trouw en als beloning daarvoor zal hij een vrij man worden. Het gevecht wordt een afslachting voor de Perzen. De snelle Griekse triremen kelderen de Perzische schepen, die in paniek hun formatie verbreken. De nederlaag betekent het begin van het einde voor het Perzische Rijk. Hoe het mogelijk is dat een wijze koning als Xerxes de woorden van een slaaf gelooft, blijft een mysterie, maar dit verhaal verandert wel de hele wereld. De democratische Griekse maatschappij blijft bestaan. Jaren later veroveren de Grieken onder Alexander de Grote zelfs het Perzische Rijk…

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

<i>"Xerxes, Koning van Perzië"</i> door <b>Guillaume Rouillé</b>(1553)

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.