De Lutherwegen: Het fluisteren van Spalatin
De 18 routes die de deelstaat Thüringen heeft uitgestippeld met als thema ‘Luther’ gaan niet uitsluitend over hem. Dit deel van de Lutherwandelingen focust vooral op Georg Spalatin, de biechtvader van keurvorst Friedrich dem Weisen en tevens goede vriend van Maarten Luther. Mede met dank aan zijn positie als bemiddelaar tussen de hervormers en de keurvorst werd voorkomen dat Luther uitgeleverd werd aan de paus of de keizer. Deze 3 routes voeren door idyllische dorpjes en knusse stadjes.
Route 16: Multimediaal door Altenburg
De eerste route is een stadswandeling die de bezoeker een kijkje biedt in het leven van Georg Spalatin. Vijf locaties zijn van belang tijdens deze wandeltocht. Bij elk van deze locaties vind je informatiepanelen met audiovisuele informatie over de Reformatie. De bezoeker wordt onder andere toegesproken door Spalatin, keurvorst Friedrich der Weise en door de monnik Veit Pampel. De eerste belangrijke plaats waar de wandelroute langs voert, is het Altenburger Residenzschloss. Dit meer dan duizend jaar oude slot bevindt zich aan de rand van Altenburg. Door de eeuwen heen hebben hier verschillende heersers hun sporen achtergelaten. Tot en met november 2017 is er een tentoonstelling gevestigd die de bezoeker vertelt over Luther en Spalatin. De tentoonstelling bevat onder andere een uitgebreide correspondentie tussen deze twee hervormers. Na een bezoek aan dit slot voert de wandeltocht verder naar de St. Bartholomäikirche, waar Luther het huwelijk tussen een priester en een vrouw voltrok. In 1523 werd dit als een grof schandaal gezien. Ook predikte hij hier driemaal. Spalatin zelf vond hier zijn laatste rustplaats. In de kerk is een tentoonstelling over Spalatin getiteld ‘Vrijheid en Geloof’ te vinden. Het raadhuis uit de tijd van de Renaissance is een van de mooiste werken van architect Nikolaus Grohmann en een absolute aanrader. In Altenburg vind je ook de grootste kerk in de hele Altenburgse regio, de Brüderkirche. Deze kerk bezit het grootste orgel van Altenburg. Een laatste bezienswaardigheid in Altenburg zijn de ‘Rode Spitsen’, de torens van de Marienkirche des Bergerklosters. Binnen vind je een tentoonstelling over de kloostergeschiedenis van de stichting door keizer Barbarossa tot de Reformatie.
Route 17: Door het idyllische Altenburger land
Deze route voert de wandelaar 20 kilometer lang over de Lutherweg. De route begint in Altenburg en eindigt in Schmölln. Onderweg naar Schmölln komt de wandelaar langs een aantal bezienswaardigheden. De eerste hiervan is de dorpskerk in Mockern, een mooi kerkje gebouwd in laat Romaanse stijl met 2 bijzondere dakruiters (kleine torentjes). Ook de Saalkirche in Saara heeft 2 mooie dakruiters en hier wordt de wandelaar eraan herinnerd zijn tijd te benutten: op de klok staat ‘Nütze die Zeit’. In het vredige stadje Maltis is de middeleeuwse Saalkirche een bezoek meer dan waard. Deze kerk is beïnvloed door de barokstijl, wat zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant te zien is. Eindpunt van deze wandelroute is Schmölln, waar een bezoek aan het raadhuis en de St. Nicolaikirche, een kerk gebouwd in laatgotische stijl, aanraders zijn.
Route 18: Slapen in een Lutherburcht
De laatste route van deze serie is een 3-dagen durende wandeltocht van in totaal 58 kilometer. 100% van de route gaat over de Lutherweg. De beginplaats van de route is Altenburg, een stad die Luther regelmatig bezocht. Vaak overnachtte hij bij zijn vriend Georg Spalatin. Spalatin trad vaak op als bemiddelaar tussen Luther, en de keurvorsten. Door de diplomatieke talenten van Spalatin voorkwam hij dat Luther uitgeleverd werd aan de paus of de keizer. De eerste etappe van deze 3-dagen durende tour voert de wandelaar naar Saksen. Hier bezoek je de burcht Gnandstein. Deze burcht was tot 1945 in bezit van de familie von Einsiedel, een van de eerste adellijke Saksische geslachten. Zij bekeerden zich snel tot het nieuwe geloof. Vanaf Gnandstein trekt de wandelaar tijdens de tweede etappe verder naar Borna. Hier woonde Michael von der Straßen, een voorvechter van de Reformatie. In 1519 werd dit door Luther tot een van de eerste evangelische gemeenten gemaakt. De laatste etappe van deze route brengt de wandelaar terug naar Altenburg. Onderweg vind je het slot Windischleuba, dat stamt uit de Renaissance. Tegenwoordig is dit een jeugdherberg. Tegen het einde van de tour komt men in Poschwitz, met zijn prachtige waterslot.
Luther to go
Speciaal voor de Lutherwegen is de app Luther to go ontwikkeld. Op de app kun je alle wandelroutes vinden. Hij is gratis te downloaden en beschikbaar in het Engels en Duits. De verschillende routes worden informatie, tips, de beste reistijd, moeilijkheidsgraad en mogelijkheden om een deel per auto of openbaar vervoer af te leggen.
Maar ook geeft de app informatie over overnachtingsmogelijkheden onderweg en restaurants op de route. beschreven met interessante achtergrond. Download de speciale wandelapp Luther to go in de App Store of Play Store.
Voor informatie over Luther en de op hem geïnspireerde wandelroutes, kijk op www.lutherland-thueringen.de
<h3>Meer weten</h3>
Ontdek deze wandeling op <a href="http://regio.outdooractive.com/oar-thueringen-lutherweg/de" target="_blank">de website van de Lutherwegen</a>
Meer weten over <a href="http://www.lutherland-thueringen.de/de/index.html" target="_blank">Lutherland Thüringen</a>
Meer informatie over 500 jaar reformatie <a href="http://www.luther2017.de/en/" target="_blank">Luther 2017</a>
<h3>Afbeeldingen</h3>
Bruderkirche in Altenburg. Beide foto's: CMR/Christiane WÃrtenberger.