Geen afbeelding beschikbaar

De Oktoberrevolutie in Rusland

Petrograd 1917 – De bolsjewieken ontketenen op 25 oktober 1917 volgens de daar geldende Juliaanse kalender een revolutie in Rusland. Onder leiding van Vladimir Lenin werpen zij de Voorlopige Regering omver en brengen de bolsjewieken aan de macht.

Tijdens de Februarirevolutie van 1917 was de Russische tsaar Nicholaas II afgezet. Er werd een Voorlopige Regering ingesteld, met de liberaal-socialist Kerenski aan de macht. Omdat Kerenski de oorlog tegen Duitsland voortzette, groeide de ontevredenheid onder de Russische bevolking. De streng communistische bolsjewieken grepen deze onrust aan om een volgende revolutie te ontketenen.

Lenin & de aprilstellingen

De leider van de bolsjewieken, Lenin, leefde al jaren in ballingschap in het buitenland. De Duitsers smokkelden hem in 1917 terug Rusland binnen, waar hij op 16 april aankwam. De Duitsers hoopten zo de Russen te verzwakken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daags na zijn aankomst in Petrograd kondigde Lenin zijn aprilstellingen aan: alle grond aan de boeren, alle macht aan de sovjets, alle fabrieken aan de arbeiders en vrede met Duitsland.

Hulp van de bolsjewieken

De eerste poging van Lenin mislukte en hij vluchtte in juli 1917 naar Finland. In september probeerde een Russische generaal een staatsgreep te plegen en Kerenski riep de hulp van de bolsjewieken in. Zij kregen wapens in handen om de generaal te verdrijven. Deze wapens zouden zij nooit meer afgeven.

Begin van het communistisch tijdperk

In de nacht van 24 op 25 oktober namen de bolsjewieken een aantal strategische plaatsen in Petrograd in. De Voorlopige Regering werd zonder veel bloedvergieten verdreven en de bolsjewieken kwamen met Lenin aan het hoofd aan de macht. De veranderingen die Lenin in de aprilstellingen eiste werden doorgevoerd en Rusland begon aan zijn communistische tijdperk. De rest van Rusland werd tijdens de Russische Burgeroorlog onder de macht van de bolsjewieken gebracht. Hierin vocht een coalitie van anti-bolsjewieken tegen de regering. Deze coalitie werd uiteindelijk in 1923 verslagen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.