Orpheus en Eurydice

De ondergang van onderzeeër Eurydice

4 maart 1970 – De Franse onderzeeër ‘Eurydice’ zinkt, waarschijnlijk als gevolg van een explosie. Alle opvarenden komen om het leven. Er is nooit achterhaald  wat de oorzaak van de ontploffing is geweest. Een andere naam voor het schip had het ongeluk wellicht kunnen voorkomen; de Griekse Eurydice was immers verdoemd tot een leven in de onderwereld.


Orpheus – de zanger


De Griekse Orpheus is misschien wel de bekendste zanger uit het Oude Griekenland. Hij was de zoon van de Thracische koning Oiagros. Andere bronnen vertellen dat Orpheus de zoon van de muziekgod Apollo was. Zijn muzikale talent maakte dat alle vrouwen verliefd op hem werden. Hij beroerde ieders hart, zelfs de dieren waren gevoelig voor zijn liederen.


Orpheus en Eurydice


Orpheus werd verliefd op de beeldschone stervelinge Eurydice en zij beantwoordde zijn liefde. De twee trouwden en niets leek hun geluk in de weg te staan. Toch kwam er snel een einde aan het gelukkige leven van de twee geliefden. Tijdens het plukken van bloemen wordt Eurydice door een adder in haar hiel gebeten, waarna zij sterft en haar ziel naar de onderwereld afdaalt.


Ellendig van verdriet


Orpheus is zo verdrietig door het verlies van zijn vrouw, dat hij besluitt haar terug te halen uit de onderwereld. Met zijn lier bewapend daalt hij af in de onderwereld, waar hij dankzij zijn zangkunsten in direct contact komt met Hades en zijn vrouw Persephone. Hij smeekt de goden van de onderwereld om teruggave van Eurydice, zodat hij haar mee terug kan nemen naar de wereld van de levenden.


De tocht naar boven – één voorwaarde


Hades en Persephone stemmen in. Orpheus mag Eurydice mee terug naar boven nemen, op één voorwaarde. Tijdens de tocht omhoog mag Orpheus geen één keer omkijken. Doet hij dit wel, zal Eurydice onherroepelijk terugkeren naar de onderwereld. De geliefden beginnen hun weg terug en in eerste instantie gaat alles voorspoedig. De intense stilte van de onderwereld maakt Orpheus echter bang. Hij schreeuwt Eurydice’s naam, om zeker te weten dat zij zich nog achter hem bevindt. Eurydice’s antwoord gaat verloren in de echo’s van Orpheus’ uitroep, waardoor Orpheus zich uit paniek omdraait om zeker te weten dat zijn geliefde nog achter hem loopt. Orpheus verbreekt de belofte die hij Hades en Persephone had gedaan en verliest zijn geliefde opnieuw.


De dood van Orpheus – steniging door jaloerse vrouwen


Orpheus brengt de opeenvolgende jaren in verdriet door in een bos in Thracië. Nog steeds heeft hij aan vrouwelijke aandacht niet tekort, maar de zanger is in geen enkele vrouw geïnteresseerd.  De Thracische vrouwen raken hierdoor zo beledigd, dat zij Orpheus uit woede stenigen. Orpheus sterft, waarna ook hij voor de laatste maal afdaalt naar de onderwereld en voor eeuwig verenigd is met zijn grote liefde Eurydice.


Eurydice - de onderzeeër


De onderzeeër Eurydice zonk ten oosten van de kust van het Zuid-Franse plaatsje Toulon. Alle 57 opvarende kwamen als gevolg van het ongeluk om het leven. De oorzaak van de explosie is nooit achterhaald.  

Bronnen:

RTVnoord.nl, 'deze dag'
G. Schwab, Griekse en Romeinse sagen

Afbeelding

Edward Poynter [Public domain], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.