Ontdekking van Uranus

De planeet Uranus wordt ontdekt

Op 13 maart 1781 werd een nieuwe planeet ontdekt. Op die dag zag William Herschel een vlekje waarvan hij in eerste instantie dacht dat het een komeet was. Later bleek het om een heuse planeet te gaan: Uranus.

Aantal bekende planeten in de Oudheid

In de Oudheid had men vastgesteld dat er zes planeten waren, namelijk de Aarde, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Ook tijdens de Middeleeuwen werd niet getwijfeld aan het aantal bestaande planeten. De eerste persoon die Uranus waarnam was de Engelse astronoom John Flamsteed. Hij dacht echter dat Uranus een ster was en noemde deze 34 Tauri, aangenomen dat de ster onderdeel uitmaakte van het sterrenbeeld Stier (Taurus). Rond 1769 werd Uranus wederom meerdere keren waargenomen, onder meer door de Franse astronoom Pierre Lemonnier. De officiële ontdekking staat echter op de naam van William Herschel, aangezien hij de eerste was die Uranus als planeet identificeerde. De ontdekking van de planeet kwam als een schok, omdat men niet had verwacht dat er meer dan zes planeten waren.

13 maart 1781 ontdekking van Uranus

Op 13 maart 1781 keek William Herschel naar het sterrenbeeld Tweeling toen hij een wazig vlekje zag. Hij dacht in eerste instantie dat hij een komeet zag, maar na het bestuderen van de baan van de ‘komeet’ zag hij in dat het hier om een planeet ging. Deze noemde hij Georgium Sidus, vernoemd naar de Engelse koning George III. Sterrenkundigen die niet uit Groot-Brittannië kwamen waren niet heel blij met deze keuze van naam. De planeet heeft  lange tijd zowel de naam Georgium Sidus als de naam Herschel (naar de ontdekker William Herschel) gehad. In 1850 besloot de Duitser astronoom Johann Bode om de planeet de naam Uranus te geven, vernoemd naar de Griekse god Ouranous, de personificatie van de hemel.  

Bronnen:

 

-     Sterrenkunde.nl, Uranus

 

-    Wetenschap.infonu.nl, Ontdekking Uranus

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.