De September Revolutie in Jemen
Op 26 september 1962 greep generaal Abdullah as-Sallal met zijn Club van Vrije Officieren de macht in Noord-Jemen. De Arabische Republiek Jemen werd uitgeroepen en de afgezette koning Muhammad al-Badr werd de bergen in gejaagd. Sinsdien wordt in Jemen jaarlijks op 26 september de September Revolutie gevierd.
Kloof tussen Noord- en Zuid-Jemen
In het koloniale tijdperk was Zuid-Jemen van belang voor de Britten, omdat het een strategische positie innam op de route naar India. De Britse aanwezigheid in Zuid-Jemen en de Ottomaanse heerschappij in het noorden zorgden voor het ontstaan van een kloof tussen noord en zuid.
Coup door de Club van Vrije Officieren in Noord-Jemen
Het noorden kende eeuwenlang een islamitische bestuursvorm, waarin imams als nationale vorsten heersten. In 1962 kwam hier echter een einde aan, toen de Club van Vrije Officieren de macht greep in Noord-Jemen. Met de steun van Saoedi-Arabië plande de gevluchte koning van Noord-Jemen vanuit de bergen zijn verzet. Het verzet kon niet worden gebroken en in 1970 werd er een compromis gesloten tussen de republikeinen en de aanhangers van de koning, waarna er royalisten tot de republikeinse regering konden toetreden. In 1978 werd Ali Abdullah Saleh benoemd tot president van de Arabische Republiek Jemen.
Hereniging Noord- en Zuid-Jemen
In 1967 maakte een aantal nationalistische opstanden een einde aan de Britse overheersing in Zuid-Jemen. Drieëntwintig jaar na deze gebeurtenis werden Noord- en Zuid-Jemen weer herenigd. Zij gingen samen verder als Republiek Jemen, met Saleh aan het hoofd.
Jemenitische Revolutie en burgeroorlog
In 2011 en 2012 vonden er in Jemen massademonstraties plaats tegen het bewind van Saleh. Oorspronkelijk betoogden demonstranten tegen werkloosheid, economische omstandigheden en corruptie. Later mondde dit uit in de roep tot het aftreden van Saleh. Bij de demonstraties en de gevechten die daarbij uitbraken zijnveel mensen omgekomen en is onder andere Saleh gewond geraakt. Uiteindelijk werd de regering van Saleh ten val gebracht. Deze onrust mondde uit in een burgeroorlog die vandaag de dag nog steeds gaande is. Verschillende religieuze partijen bevechten elkaar en er heerst grote chaos en instabiliteit in Jemen.