De wereldatlas in kaart gebracht - Jansen in voetsporen van Ptolemaeus en Mercator
Precies vijfhonderd jaar na de geboorte van Gerardus Mercator, de man die de term ‘atlas’ introduceerde heeft C. Jansen de geschiedenis van de atlas te boek gesteld. In De wereldatlas - 2000 jaar plaatsaanduiding schetst Jansen als eerste ter wereld hoe de atlas vanaf de tijd van Claudius Ptolemaeus, zo’n tweeduizend jaar geleden, van een verzameling primitieve kaarten uitgroeide tot het in velerlei opzicht onmisbare geografische naslagwerk van tegenwoordig.
Het unieke boekwerk, met talloze fraaie kleurenillustraties, benoemt tot in detail de hoofdrolspelers in de geschiedenis van de wereldatlas, niet alleen in de Lage Landen maar ook op de ‘nieuwe’ continenten.
Amateurhistoricus Jansen is al meer dan 35 jaar actief met de historische cartografie. Al die tijd zocht hij ook naar een goede, bondige beschrijving van de geschiedenis van de wereldatlas. Langzamerhand ontstond het idee bij Jansen om die zelf samen te stellen. Zijn uiterst toegankelijke boek beschrijft de opkomst van de geografie en de cartografie: vanaf Ptolemaeus’ Geographia tot de huidige Timesatlas. Eén hoofdstuk is gewijd aan de Nederlandse kaartenmakers. Amsterdam was in de zestiende eeuw een wereldstad en dankzij de zeevaarders een centrum van handel en wetenschap. De stad was de ideale plek voor de ontwikkeling van de cartografie. De globes van de familie Blaeu waren en zijn vermaard. De belangrijke rol die Hollanders en Vlamingen in de atlasgeschiedenis hebben gespeeld geven Jansens boekwerk extra glans.
Uit het Reformatorisch Dagblad: Het boek van Jansen bevat meer dan 150 illustraties. Literatuurverwijzingen en een goed register maken het tot een mooi overzichtswerk.
De wereldatlas - 2000 jaar plaatsaanduiding. Hardcover, 220 pag. Prijs: € 49,95. Te bestellen in elke goede boekhandel en op www.gigaboekshop.nl.
ISBN 9789085483090.