zeeslag bij gibraltar

De Zeeslag bij Gibraltar

Omdat de onderhandelingen over een wapenstilstand tussen de Nederlanders en de Spanjaarden waren vastgelopen, koos de Nederlandse vloot er in 1607 opnieuw voor om de aanval op te zoeken. Admiraal Jacob van Heemskerck slaagde erin de Spaanse vloot in de baai van Gibraltar te verrassen, waardoor zij geen kant meer op kon. Op 25 april 1607 kwam het vervolgens tot een treffen bij Gibraltar.

Op 25 maart 1607 vertrok een Nederlandse vloot van 30 schepen onder leiding van Van Heemskerck richting Spanje. Het doel was om de Spaanse vloot te vernietigen, zodat de onderhandelingen voor een wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog bespoedigd zouden worden. Onderweg vernam Van Heemskerck dat een deel van de Spaanse vloot voor anker lag in de baai van Gibraltar in het zuiden van Spanje en zag zijn kans schoon. 


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


San Augustin

Toen de Nederlandse schepen vervolgens op 25 april 1607 arriveerden, waren de Spanjaarden compleet verrast. Van Heemskerck besloot daarop een deel van zijn vloot achter te laten bij de ingang van de baai, om te voorkomen dat enkele vijandige schepen tijdens de zeeslag zouden ontkomen. De Spanjaarden werden volledig ingesloten in de baai. 

Zeeslag bij Gibraltar

De Spanjaarden trokken zich hierop terug tot vlak voor de kust, waar zij hun 21 schepen opstelden in een linie. Van Heemskerck gaf daarop het bevel voor de aanval, waarbij hij zijn kapiteins de opdracht gaf hun vuur te concentreren op het Spaanse vlaggenschip San Augustin.

Kanonskogel

Maar al kort na het begin van de slag werd Van Heemskerck gedood door een schot vanaf de San Augustin. Een kanonskogel schoot het been van de Nederlandse admiraal eraf, waarna hij overleed aan zijn verwondingen.

Ondertussen behaalde zijn vloot echter wel de overwinning en werden de 21 Spaanse schepen binnen vier uur allemaal vernietigd of veroverd. De Spaanse matrozen die vervolgens zwemmend de kust probeerden te bereiken, werden vrijwel allemaal gedood door de Nederlanders. Uiteindelijk verloren de Spanjaarden meer dan vierduizend soldaten, tegenover slechts honderd Nederlandse slachtoffers.

De vernietiging van deze Spaanse vloot zorgde er mede voor dat in 1608 de vredebesprekingen van start gingen, die in 1609 resulteerden in het Twaalfjarig Bestand.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!