Geen afbeelding beschikbaar

Deelname Koude Oorlogsveteranen aan het 5 mei defilé

Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en ook van de missies in Afghanistan en Irak hebben hun ongenoegen geuit over de deelname van de Koude Oorlogsveteranen aan het 5 mei defilé. Al sinds 2008 proberen de leden van de vereniging Koude Oorlog Veteranen en Oud-Militairen (KOVOM) officieel erkend te worden als veteranen. Het is niet voor het eerst dat er ophef ontstaat rondom het defilé.

Tijdens de Koude Oorlog (1949-1991) stonden de Verenigde Staten, Rusland, en de bondgenoten van beide grootmachten tegenover elkaar. De dreiging van een atoomoorlog was groot en er heerste vaak een grote militaire staat van paraatheid. Nederlandse militairen die dienden in deze periode werden vooral ingezet in West-Europa om de mogelijke dreiging van de Sovjet-Unie het hoofd te kunnen bieden. Ook heeft Nederland in deze periode militairen uitgezonden naar onder andere Korea, Nieuw-Guinea en Libanon, maar deze handelingen worden niet gezien als direct onderdeel van de Koude Oorlog.

De KOVOM werd in 2008 opgericht als belangenorganisatie voor veteranen die dienden tijdens de Koude Oorlog. Deze vereniging probeerde aanvankelijk een officiële veteranenstatus te verkrijgen voor de militairen, maar slaagde daar niet in omdat Nederland in de Koude Oorlog nooit een grote oorlogshandeling verrichte. De KOVOM geeft aan dat de Koude Oorlogsveteranen in het belang van de vrijheid hebben gediend. De organisatie wil graag erkend worden omdat het heeft bijgedragen aan de vrede en stabiliteit in Europa tijdens het conflict. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties laat deze oudgedienden om deze redenen ook meelopen in het bevrijdingsdefilé op 5 mei.

Dit jaar wordt de Bevrijdingsdag herdacht en gevierd in Wageningen. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt stilgestaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog door middel van verschillende activiteiten zoals een Bevrijdingsvuurestafette en een festival. Nog een vast onderdeel van de herdenkingsdag is het defilé, waarbij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en andere krijgssituaties meelopen in een parade. Er is nu echter ophef ontstaan over de deelname van oudgedienden die tijdens de Koude Oorlog in het leger dienden. Andere veteranen uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog zijn het er niet mee eens dat de oudgedienden uit de Koude Oorlog mogen meelopen.

Volgens NRC.nl kunnen leden van de KOVOM onofficiële onderscheidingen kopen, die ze tijdens het defilé kunnen opspelden. De medailles van de Koude Oorlogsveteranen roepen weerstand op bij de veteranen van andere oorlogen. Deze oudgedienden zijn bang dat hun eigen onderscheidingen schraal zullen afsteken bij die van de zogenaamde ‘Brezjnev-strijders’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties is niet altijd zo makkelijk geweest in het toelaten van veteranen. In 2008 stond het comité het niet toe dat veteranen die hadden gediend in Bosnië, Libanon en Korea meeliepen. De deelname van de KOVOM-militairen wordt naderhand door het comité geëvalueerd, om te kijken of het voor herhaling vatbaar is.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.