Geen afbeelding beschikbaar

Digitaal 3D model van Rome in de oudheid

“Hoe zag Rome eruit in de oudheid?” Dit was de vraag die de medewerkers van het ‘Rome Reborn’ project gebruikten als inspiratie voor hun werk. Inmiddels heeft de groep wetenschappers een volledig digitaal 3D model gemaakt van de Romeinse hoofdstad zoals die eruit zag in 320 na Christus. Het doel is om uiteindelijk de gehele ontwikkeling van Rome van de bronstijd tot aan de middeleeuwen in kaart te brengen.

Sinds 1997 werkt een grote groep wetenschappers, waaronder medewerkers van de universiteiten van Virginia en Bordeaux, aan een project om het Rome uit de oudheid digitaal te reconstrueren. De laatste versie van het initiatief, getiteld ‘Rome Reborn 2.2’, werd gepresenteerd in augustus 2011. Het digitale 3D model werd gedemonstreerd met behulp van een filmpje, waarbij de kijker meegenomen wordt op een virtuele tour door het oude Rome.

Naast de bekende gebouwen, waaronder het Circus Maximus en het Pantheon, komen ook de iets minder bekende monumenten zoals de Meta Sudans en de Basilica van Maxentius voorbij. Daarnaast toont het filmpje niet alleen de buitenkant van de gebouwen, maar is soms ook het interieur zichtbaar. Zo kan de kijker onder andere het Colloseum en het Theater van Pompeius van binnenuit aanschouwen. Het uiteindelijke doel van het project is om de volledige ontwikkeling van Rome van 1.000 voor Christus tot 550 na Christus in beeld te brengen.

http://youtu.be/vrIEwjgfbYs

Zie voor meer informatie ook de website van het Rome Reborn project

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt