Geen afbeelding beschikbaar

Digitale reconstructie van dagboek David Livingstone

Een internationale groep wetenschappers is erin geslaagd om het dagboek van de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone (1813-1873) te reconstrueren. Het project duurde meer dan twee jaar, met name omdat de originele tekst in zeer slechte staat verkeerde. Maar met behulp van geavanceerde scanmethoden hebben de wetenschappers de tekst nu toch ontcijferd.

In 1866 begon de Schotse zendeling en ontdekkingsreiziger David Livingstone aan een expeditie in Afrika om de bron van de rivier de Nijl te ontdekken. Hij werd hierin aanvankelijk bijgestaan door een groep van vrijgelaten slaven en lokale stamleden, maar zij lieten hem al snel in de steek. Livingstone besloot daarop de reis alleen voort te zetten, en de Schot verloor ruim zes jaar lang alle contact met de westerse wereld.

Tijdens zijn expeditie hield Livingstone nauwgezet een reisverslag bij van al zijn ontdekkingen. Na enkele jaren in Afrika doorgebracht te hebben raakten zijn inkt en zijn papier echter op, waardoor Livingstone zich in 1871 genoodzaakt zag zijn dagboek te vervolgen op krantenpapier, geschreven met inkt gemaakt van bessen. Hierdoor raakten de reisverslagen na verloop van tijd compleet onleesbaar.

Pas na een ruim twee jaar durend project is een groep internationale wetenschappers er nu alsnog in geslaagd het dagboek van Livingstone te ontcijferen. Met behulp van geavanceerde apparatuur hebben zij het originele geschrift onder verschillende lichtfrequenties gescand, waardoor er van iedere pagina in het dagboek uiteindelijk zes tot acht afbeeldingen werden gemaakt. Hierdoor werd het voor de wetenschappers mogelijk de krantenberichten eruit te filteren, en vervolgens het handschrift van Livingstone te ontcijferen.

“Ik zou zeggen dat we een slagingspercentage van 99 procent hebben behaald,” aldus Adrian S. Wisnicki, de leider van het project. Volgens hem geeft de originele tekst van het dagboek een andere kijk op de Schotse ontdekkingsreiziger. “In zijn tijd werd hij beschreven als een soort heilige kruisvaarder tegen de slavernij, maar onze bevindingen uit dit dagboek tonen hem in een iets menselijker en realistisch licht,” zo stelt Wisnicki.

De groep wetenschappers heeft zowel hun eigen bevindingen als de digitale scans van het dagboek vrijgegeven voor het publiek. Deze zijn te bekijken op de website van het ‘Livingstone Spectral Image Center’.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.