Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem
Chris van Dijke, kerndocent Maatschappijleer, volgde in Jeruzalem het seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’ aan de internationale school van Yad Vashem. Dit jaar vindt de studiereis plaats van 26 december tot 4 januari 2015. Voor meer informatie en aanmelden zie onderaan dit artikel.
“Overweldigende ervaring”
In de kerstvakantie vertrekt een groep van 25 gemotiveerde docenten naar het Holocaustmuseum Yad Vashem in Israel om een seminar te volgen over lesgeven over de Tweede Wereldoorlog. Chris van Dijke vond het een overweldigende ervaring.
Seminar
In het programma komen alle facetten van het leven voor, tijdens en na de oorlog aan bod. Aan de start van het seminar word je meegenomen door oude Poolse straten. Even sta je middenin het vooroorlogs Joods leven. Dan schetsen gespecialiseerde professoren de opmaat naar de oorlog. “Het seminar in het wereldberoemde holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem was een overweldigende ervaring: aangrijpend door de vele verhalen die wij hoorden, maar tegelijkertijd stimulerend door de professionaliteit van de docenten die ons lesgaven. Ook de ontmoeting met overlevenden van de holocaust heeft een blijvende indruk achtergelaten.” Halverwege het seminar worden de rollen van slachtoffers, daders en omstanders geschetst en uitgediept. Dan wordt er ingegaan op pedagogische uitdagingen in de klas. De deelnemers werken in groepen aan lessen met het hoogstaande materiaal van Yad Vashem. “De opdracht luidde: hoe presenteer je aan leerlingen in het voortgezet onderwijs het verhaal over de Holocaust? Ik zat in een groep die het boek “Tommy”, met tekeningen die een vader, Bedrich Fritta, in het kamp Theresienstadt heeft gemaakt voor zijn jarige zoontje Tommy.”
Jeruzalem, Masada en de Dode Zee
De deelnemers werken hard en leren veel. Een rondleiding door Jeruzalem, een bezoek aan Masada en een duik in de Dode Zee zijn facultatieve onderdelen van het programma. Oud en nieuw wordt gevierd in het bruisende Tel Aviv. “Onder leiding van een deskundige gids hebben wij kennisgemaakt met de oude stad Jeruzalem (…) Mijn verwachting, dat elke kritiek op Israël zou worden afgedaan als antisemitisme, bleek onjuist te zijn.”
Wat neem ik mee
“Een gouden greep vind ik het uitgangspunt om met gebruik van allerlei multimediale middelen slachtoffers als personen te laten zien. Mensen die de dood vonden in de kampen zijn geen anonieme wezens, maar mensen van vlees en bloed met een eigen levensgeschiedenis.(…) Met collega’s heb ik inspirerende gesprekken gevoerd over hoe je met dit materiaal lessen over WO II en de holocaust zou kunnen geven (…) Terug in Nederland kijk ik met veel plezier terug op de reis naar Israël.” Mee met de volgende Yad Vashemreis? Stuur een mail naar: g.muller@cidi.nl Klik hier voor meer informatie over het docentenseminar en om je aan te melden. Klik hier om het hele verslag van Chris van Dijke te lezen.