Ondanks dat de slavernij in 1865 in de Verenigde Staten is afgeschaft, betekende dit niet de stop van racisme

Donkere soldaten in het Amerikaanse leger tijdens WOII

Op 18 december 1865 werd de slavernij officieel afgeschaft in de Verenigde Staten. Dit betekende echter geen einde aan racisme en discriminatie jegens de Afro-Amerikaanse bevolking. Ondanks deze ongelijkheid schreven vele donkere Amerikanen zich in bij het leger om hun land te dienen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Afro-Amerikanen dienden dapper tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl ze tegelijkertijd worstelden met hun eigen burgerrechten in “ ’s Werelds beste democratie". Hoewel het Amerikaanse leger officieel tot 1948 gesegregeerd was, legde WOII de basis voor de integratie van donkere militairen na de oorlog. In 1941 waren er minder dan 4000 donkere Amerikanen die in het leger dienden. Tegen 1945 waren er meer dan 1.2 miljoen donkere soldaten in dienst.


Segregatie in het leger


Tijdens de oorlogsjaren was de segregatiepraktijk in het leger gelijk aan die in het openbare leven. Het inschrijven was gesegregeerd en vaker niet dan wel werden Afro-Amerikanen gepasseerd door exclusieve blanke inschrijvingscommissies. Onder druk van de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) beloofde president Roosevelt dat Afro-Amerikanen geworven zouden worden op basis van hun percentage in de bevolking. Hoewel deze 10.6%, eigenlijk nooit behaald werd en geen dienst deed in de oorlog, groeide wel het aantal donkere soldaten drastisch in het leger, de marine en de luchtmacht. De meeste Afro-Amerikanen werden aan het begin van WOII toegewezen aan niet-gevechtseenheden en gedegradeerd tot dienstklusjes, zoals aanvoer, onderhoud en transport. Ook moesten ze gescheiden van blanke soldaten slapen, eten en trainen.


Toch naar de frontlinie


Het werk van de donkere soldaten achter de frontlinies was echter net zo belangrijk voor de oorlogsinspanning. Velen reden voor de beroemde ‘Red Ball Express’, dat een half miljoen ton aan voorraden transporteerde naar de oprukkende First and Third Armies in Frankrijk. Tegen 1945 zorgde het verlies van troepen ervoor dat steeds meer donkere soldaten aan de frontlinie moesten dienen als infanterie, piloten, tankbestuurders, hospikken en officieren. In alle posities en ranken dienden zij met net zoveel moed als andere Amerikaanse soldaten. Toch konden donkere soldaten in het zuiden vaak geen restaurants binnengaan waar hun Duitse gevangenen wél een maaltijd voorgeschoteld kregen.


Donkere eenheden


Tijdens D-Day waren er ongeveer 1700 Afro-Amerikaanse soldaten aanwezig op de stranden van Omaha en Utah. Dit aantal was inclusief een deel van de 327e Quartermaster Service Company en de 320e Anti-Aircraft Barrage Balloon Battalion, die de troepen op de Franse stranden beschermden tegen luchtaanvallen. Het donkere 761e Tank Battalion vocht zijn weg door Frankrijk met Patton’s Third Army. Zij brachten 183 dagen door in de strijd en zouden 30 grote plaatsen in Frankrijk, België en Duitsland hebben veroverd.


Grootste racist bevochten met gesegregeerd leger


De Amerikaanse luchtmacht organiseerde ook een aantal Afro-Amerikaanse gevechts- en bommenwerpereenheden. De bekende ‘Tuskegee Airmen’ van de 332e Fighter Group werd onderdeel van de 15th Air Force. Ze deden ondersteuningsmissies voor grondtroepen in Anzio en escorteerden bombardementsmissies in Zuid-Italië. De Tuskegee Airmen vlogen meer dan 15.000 vluchten tussen mei 1943 en juni 1945. Bommenwerper eenheden verzochten vaak om door deze ‘Redtails’ geëscorteerd te worden. Dit was een bijnaam die de Tuskegee kregen vanwege de roodgeverfde staarten van hun gevechtsvliegtuigen. 66 Tuskegee Airmen kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks deze diensten van donkere soldaten, bleef het leger tot 1948 gesegregeerd. Stephen Ambrose identificeerde in zijn boek Citizen Soldier de jammerlijke Amerikaanse ironie van WOII, door te schrijven: “ ’s Werelds grootste democratie bevocht ’s werelds grootste racist met een gesegregeerd leger.”

Bronnen

www.nationalww2museum.orgDonkere soldaten WOII

www.gilderlehrman.orgAfro-Amerikanen WOII

 

Afbeeldingen

Afro-Amerikaanse soldaten gevangen door Duitsers, via Wikipedia

Donkere Amerikaanse eenheden, via Wikipedia

D-Day, via Wikipedia

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.