Henri Meyer [Public domain], via Wikimedia Commons

Dreyfus vrijgesproken

HISTORISCH SCHANDAAL -  J’Accuse…! Lettre au president de la republique. Par Emile Zola. Op 12 juli 1906 werd Alfred Dreyfus in Parijs, die beschuldigd was van spionage, vrijgesproken. De Dreyfus-affaire had het nodige stof doen opwaaien in de Franse politiek. Dit kwam mede door de antisemitische gevoelens in Frankrijk.

Alfred Dreyfus was een joods-Franse officier. Hij werd geboren op 9 oktober 1859 in Mulhouse en stierf op 12 juli 1935 te Parijs. Hij werd op 15 oktober 1894 gearresteerd voor verraad, hij zou een spion zijn voor Duitsland. Deze veroordeling was echter gebaseerd op valse verklaringen en op gegevens die de daadwerkelijke spion, Ferdinand Esterhazy, had achtergelaten. Op 5 januari 1895 werd Dreyfus uit zijn rang gezet en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland.

Antisemitisme in Franse leger

De Dreyfus-affaire was een grootschalig schandaal rond de eeuwwisseling dat grote gevolgen had voor de Franse politiek. Aan het einde van de 19e eeuw was er sprake van antisemitische gevoelens jegens joden in het Franse leger. Daarnaast was het een tijd van ontevredenheid over het Franse regime. De regering probeerde door antisemitische- en nationalistische elementen de publieke opinie in het voordeel van de staat te beïnvloeden.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Émile Zola & open brief

Zodoende werd ook het nieuw benoemde hoofd van de inlichtingendienst, George Picquart, ontslagen en gevangengezet toen hij achter de waarheid kwam en dit doorgaf aan zijn meerderen. Hij was niet de enige die streed tegen de uitkomst van de zaak. Veel mensen waren het niet eens met de arrestatie van Dreyfus, waaronder Émile Zola, een Franse schrijver en pamflettist. Hij bracht de zaak in de openbaarheid door een open brief aan de krant L’Aurore te sturen, gericht aan de Franse president Felix Faure. Het literaire pamflet J’accuse…! (Ik beschuldig…!) werd vervolgens op 13 januari 1898 in de literaire krant L'Aurore gepubliceerd. Zola werd daarna zelf aangeklaagd en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. In plaats van zijn straf af te wachten, vluchtte hij tijdelijk naar Engeland. Toen hij een jaar later terugkwam in Frankrijk werd hij als held onthaald.

Vrijlating Dreyfus

Uiteindelijk was het een strijd geworden tussen de linkse partijen die Dreyfus steunden aan de ene kant en de rechtse, nationalistische monarchisten en kerkelijke partijen die de monarchie en het leger steunden. De laatsten verloren door de zaak steeds meer invloed. Dreyfus werd uiteindelijk op 19 september 1899 vrijgelaten, maar pas op 12 juli 1906 werd hij vrijgesproken van de aanklachten.

Afbeelding:

 

Wikipedia.org: Dreyfus

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.