Geen afbeelding beschikbaar

Duitsers schaakmat in de VS

Over hoe een schaak- of kaartspel dat ábsoluut niet onderbroken mocht worden, leidde tot een onomkeerbare nederlaag voor de Hessische regimenten in het pas onafhankelijk geworden Amerika.


Als het Amerikaanse Congres in 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring goedkeurt, vergaat het hun militair helemaal niet goed. Het leger van George Washington heeft heel wat verliezen geleden tegen de Britten en is uit New York en New Jersey verdreven. Helaas zijn er niet alleen de moegestreden Britten: de meest gehate soldaten in die tijd zijn de Hessische regimenten. Die Duitse soldaten spreken nauwelijks Engels, maar zijn toch in dienst van de Engelse koning George III, zelf afkomstig uit Duitsland. Een overwinning op de Duitse soldaten zou de zege zijn die Washington dringend nodig heeft.


Aan de overzijde van een rivier bevinden zich de Hessische soldaten, die uitgebreid kerst vieren. Bij zonsopgang op 26 december 1776 marcheren de Amerikanen richting het Duitse winterkamp. Een boer die loyaal is aan de Britse kolonisten, haast zich naar de verblijfplaats van de Hessische leider om hem te waarschuwen voor de komst van het Amerikaanse leger. De boer komt maar tot aan de voordeur. De wachten willen hem niet doorlaten, naar verluidt omdat de kolonel verwikkeld is in een schaak- of kaartspel en bevel heeft gegeven niet te worden gestoord. Daarop schrijft de boer een expresbrief naar de kolonel, in het Engels.


De kolonel wil geen vertaler roepen en steekt de brief ongelezen in zijn zak. Door die blunder heeft Washington de overwinning voor het grijpen. Het leger doodt 22 Hessische soldaten, verwondt er 94 en neemt er bijna duizend gevangen. Omdat de Duitsers ook als foerageurs voor de Britten werken, krijgt Washington er meteen veel interessant Brits materiaal bij zoals voedsel, kleding en voorraden. Als de kolonel de brief van de boer zou hebben gelezen, zouden zijn goed getrainde soldaten Washington waarschijnlijk hebben verslagen. Daardoor zouden de Britten alsnog aan het langste eind hebben getrokken en was de VS nu mogelijk nog steeds een Britse kolonie.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek '444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd' van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Afbeelding

Via Wikipedia.nl, door BrokenSegue.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!