Geen afbeelding beschikbaar

Edith Margaret Garrud: de suffragette die aan jiu-jitsu deed

Begin 20ste eeuw, Groot-Brittannië. Stemrecht voor vrouwen was er niet, tot ongenoegen van een beweging die zichzelf de ‘suffragettes’ noemden, afgeleid van het Engelse woord voor stemrecht ‘suffrage’. Onder het motto ‘Geen woorden maar daden’ streden ze voor vrouwenkiesrecht. Eén van hen was Edith Margaret Garrud (1872-1971), ‘the suffragette that knew jiu-jitsu’.


Een vreemde Japanse vechtkunst


Edith Margaret Williams werd in 1872 geboren in Bath, Zuid-West Engeland. In haar kindertijd verhuisde Edith naar Londen waar ze in 1893 trouwde met William Garrud. In Londen werd haar belangstelling voor jiu-jitsu voor het eerst gewekt. Samen met haar man William bezocht Edith in 1899 een jiujitsuvoorstelling in Leicester Square. Na het zien van de voorstelling was Edith zó onder de indruk van de verdedigingssport dat ze met haar man lessen nam bij Sadakazu Uyenishi, één van de eerste Japanse instructeurs die lessen gaf buiten Japan.


Een heldin op het witte doek


Edith had al snel de smaak te pakken: toen Uyenishi weer terug naar Japan ging, startte zij met het geven van instructies aan de zelfverdedigingsschool. In 1907 speelde Edith zelfs in een film - ’Jiu-Jitsu Downs the Footpads’ - waarin zij haar twee belagers op effectieve wijze van zich af vocht.


De suffragettebeweging


De suffragettebeweging begon oorspronkelijk in 1897 toen Millicent Fawcett de National Union of Women’s Suffrage oprichtte. Fawcett wilde haar opponenten op een vreedzame manier overtuigen van het idee van vrouwenstemrecht. Parlementsleden waren echter niet overtuigd van Fawcett’s argumenten. In 1903 gooiden Emmeline, Christabel en Sylvia Pankhurst het over een radicalere boeg. Zij richtten de Women’s Social and Political Union op. De suffragettes waren geboren.


Vastgeketend aan Buckingham Palace


Hoewel de beweging eerst vrij geweldloos protesteerde, kozen zij later voor een gewelddadige aanpak: ze staken kerken en huizen in brand, gooiden ruiten in, ketenden zichzelf vast aan Buckingham Palace en weigerden belasting te betalen. Vele suffragettes belandden dan ook in de gevangenis. Eén van de huizen die de suffragettes bombardeerden was het huis van David Lloyd George, de latere premier van het Verenigd Koninkrijk. Vele suffragettes belandden dan ook in de gevangenis.


Zelfverdediging voor vrouwen


Edith was niet de eerste vrouw die aan zelfverdedigingssport deed. In de tijd dat Edith de sport ging beoefenen was het voor vrouwen uit de hogere sociale klassen al een populaire sport. Echter, Edith was wél de eerste vrouw die de suffragettes liet kennismaken met de voor hen broodnodige zelfverdedigingstechnieken.


Edith en de Women’s Social and Political Union


In 1908 maakte Edith voor het eerst kennis met de Women’s Social and Political Union toen zij door de organisatie voor een jiu-jitsudemonstratie geboekt was. Edith begon hierna met het geven van zelfverdedigingscursussen aan de suffragettes. Ze leerde de suffragettes hoe zij moesten terugvechten tegen het toenemende politiegeweld bij de demonstraties. Ook bood zij op andere manieren hulp aan de suffragettes: zo gebruikte zij de zelfverdedigingsschool van Uyenishi soms als schuilplaats voor voortvluchtige suffragettes. Wanneer de politie binnenviel deden de dames alsof zij net middenin een sportles zaten.


Beroemd en berucht in de media


Edith werd door haar contacten met de suffragettebeweging berucht. Een populair tijdschrift – ´Health and Strength´ – schreef een artikel over haar dat 'Jiu-jutsuffragettes: A New Terror for the London Police' heette. Dit tot genoegen van Edith zelf. Ze schreef zelf ook artikelen. In 1910 schreef ze bijvoorbeeld een artikel waarin zij zelfverdedigingstechnieken beschreef. Ze beschreef volgens The Guardian hoe effectief de methoden waren en dat de technieken: ".. brought great burly cowards nearly twice their size to their feet and made them howl for mercy."  









Titel: Kenau- De heldhaftige zakenvrouw uit Haarlem (1526-1588)
Auteur: Els Kloek(ed.)
ISBN: 9789065504562
Uitgever: Verloren
Prijs: €10,-

   



Een suffragette-leger


De zelfverdediging van de beweging werd beter en groter. Om de suffragettes nog beter te beschermen tegen arrestaties richtte Edith een eenheid op die de suffragettes moest beschermen. Vrouwen die onderdeel uit wilde maken van de beweging moeste atletisch zijn en niet bang zijn voor arrest en geweld. Op geheime locaties in Londen werd het ‘leger’ getraind.


Een film over de suffragettes


Na de Eerste Wereldoorlog, in 1918, kregen vrouwen stemrecht. Tot 1925 bleef Edith echter jiu-jitsulessen geven. Edith overleed op 99-jarige leeftijd in 1971. Dit jaar kwam er een film uit over de suffragette-beweging, genaamd ‘Suffragette’. Eén van de hoofdpersonages uit de film – Edith Ellyn – werd naar Edith vernoemd. Ook werd Edith door de Islington Council in Londen, waar Edith woonde, geëerd met een groen plakkaat. Het plakkaat werd onthuld door haar achterkleindochter, die aan boksen doet.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.