Home » Rubrieken

Vrouwen die uit de geschiedenis zijn geschreven

Achter elke sterke man, staat een sterkere vrouw, zo luidt het gezegde. Maar achter elke sterke vrouw uit de geschiedenis, staan nog eens honderd andere minder bekende vrouwen die ook een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Namen als Rosa Parks, Jeanne d’Arc en Jane Austen zijn ons wel bekend. Allemaal hebben ze op hun eigen manier een grensverleggende rol gespeeld. Er zijn echter nog honderden vrouwen die hun eigen glazen plafond hebben doorbroken maar uit de geschiedenis zijn weggevaagd. Bij veel gevallen in de wetenschap draait het hierbij om het Matilda-effect waarbij de prestaties van vrouwelijke wetenschappers worden toegekend aan hun mannelijke collega’s. In de rubriek ‘weggevaagde vrouwen uit de geschiedenis’ licht IsGeschiedenis de vrouwen uit die in de geschiedenis niet de eer kregen die zij verdienen.

100 jaar vrouwenkiesrecht
Nieuws - 8 jan 2020

Sinds 28 september 1919 bestaat er in Nederland het algemene kiesrecht. Honderd jaar later opende Atria de tentoonstelling ‘100 jaar vrouwenkiesrecht'.

Barbara McClintock
Reportage - 23 dec 2019

Er zijn tal van mannelijke wetenschappers waarvan de achternaam niet genoemd hoeft te worden.

Women in Power
Reportage - 17 okt 2019

Namen als Rosa Parks, Jeanne d’Arc en Jane Austen zijn ons wel bekend. Allemaal hebben ze op hun eigen manier een grensverleggende rol gespeeld. Het is tijd dat we nog een aantal namen toevoegen aan dit lijstje van vrouwen die het glazen plafond hebben doorbroken.

Corry Tendeloo
Nieuws - 18 mei 2016

De Motie-Tendeloo in 1955 leidde tot de afschaffing van het gedwongen ontslag na het huwelijk en de handelingsonbekwaamheid van vrouwen.

Hannie Schaft
Nieuws - 25 apr 2016

Veel vrouwen namen tijdens WOII deel aan het verzet, bijvoorbeeld door het beschermen van onderduikers, en het verspreiden van pamfletten.

Nieuws - 28 okt 2015

Aan het begin 20e eeuw hadden vrouwen geen stemrecht, tot ongenoegen van de ‘suffragettes’. Edith Margaret Garrud was een van hen.

Bertha von Suttner
Nieuws - 22 jan 2013

Bertha von Suttner ontwikkelde zich van welgestelde Oostenrijkse gravin tot een gepassioneerd vredesactivist. In 1905 won ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Theodora
Nieuws - 20 okt 2012

Na de kroning van Justinianus als keizer van Byzantium groeit keizerin Theodora uit tot de meest invloedrijke vrouw in het Oost-Romeinse Rijk.

Eleanor Roosevelt met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Nieuws - 1 sep 2012

Eleanor Roosevelt was een van de belangrijkste politieke figuren van de twintigste eeuw. Wie was deze Amerikaanse hervormer?

Sirimavo Bandaranaike
Nieuws - 4 jul 2012

Sirimavo Bandaranaike in 1960 werd in de eerste verkozen vrouwelijke regeringsleider ooit.

christine de pizan
Nieuws - 20 jun 2012

Christine de Pizan werd in 1364 geboren in Venetië. Nadat haar man stierf moest Christine de Pizan haar gezin alleen onderhouden, als schrijfster.

Abonneren op Vrouwen die uit de geschiedenis zijn geschreven