Eerste sinterklaasintocht

Eerste intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas is elk jaar een uiterst heugelijke gebeurtenis. De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in Venray. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden.

In de middeleeuwen werd er vóór de feestdag van de heilige Nicolaas van Myra op 6 december uit de arme kinderen van een stad een kinderbisschop gekozen. De uitverkorene kreeg tot het feest van onnozele kinderen op 28 december voedsel en geschenken, waaronder schoenen. De overige kinderen kregen geld en een vrije dag, zodat ze op 6 december feest konden vieren. Het oudste bewijs hiervoor is te vinden in een stadsrekening van Dordrecht uit 1360.

Eerste sinterklaasintocht

Sinds het eind van de vijftiende eeuw werden er begin december sinterklaasmarkten gehouden, die tot in de 19e eeuw traditie waren. Toch was er in de maatschappij grote weerstand tegen het rooms-katholieke aspect van het feest. De sinterklaasmarkten op de openbare weg werden uiteindelijk verboden. Het feest werd alleen in de huiselijke kring gevierd als kinderfeest. Pas in de 19e eeuw dook de bisschop weer in het openbaar op. De eerste officiële sinterklaasintocht vond in 1888 plaats in Venray. “IJverig strooiden de engelen en knechten, die de Grijze man voor deze bijzondere gelegenheid uit verre gewesten had meegebracht, hun lekkernijen rond onder het jonge volkje!” aldus de Venlose Courant van december 1888.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Sinterklaas in Amsterdam

Bijna een halve eeuw later, in 1934, maakte de Goedheiligman zijn eerste entree in de hoofdstad. Het Algemeen Handelsblad deed uitvoering verslag van de feestelijke gebeurtenis: "Met de stoomboot kwam de bisschop aan bij de Sint-Nicolaaskerk, vergezeld van zes Zwarte Pieten, Surinaamse matrozen van een schip dat toevallig in de haven lag. De jongens hadden het ijskoud; een van hen klaagde bij de Sint: ‘Heilige Heer, ik verrek van de kou... ' ". Ondanks het gure weer, verwelkomden honderden kinderen, al zwaaiend met vlaggetjes vanaf de kant, de Goedheiligman in Mokum. Sinterklaas was zelfs dusdanig populair dat "een onvervalscht Amsterdamsch boefje", namens alle kinderen in Amsterdam, de Sint een bos bloemen kado gaf.

Meer weten over Sinterklaas en de tradities rondom het Sinterklaasfeest? Je leest het allemaal in ons Sinterklaasdossier.

Afbeelding:

  • Sinterklaasintocht in Amsterdam op 17 november 1962. Fotocollectie Anefo (public domain) via Nationaal Archief.

Leestips-Boeken

Titel: Nikolaas van Myra en zijn tijd
Auteur: A. Blom
ISBN: 9065500375
Uitgever: Verloren
Prijs: € 24,-Titel: Een mijter zonder kruis. Sint-Nicolaas in de protestantse pers 1945-2000
Auteur: Jan de Bas
ISBN: 9789065507709
Uitgever: Verloren
Prijs: € 25,-


Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: € 20,-


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.