Eerste reageerbuisbaby geboren
London 1978 – “Louise Brown is geboren en weegt 2750 gram. Ze heeft blauwe ogen en blond haar en is helemaal gezond” berichtten de kranten. Een grote overwinning voor gynaecoloog Dr. Patrick Steptoe en psycholoog Dr. Robert Edwards die al sinds 1966 bezig waren met onderzoek naar reageerbuis baby’s.
Louise Brown is het eerste kind van Lesley en John Brown. Na negen kinderloze jaren kregen zij de eerste IVF-behandeling. Het experiment slaagde en Louise werd geboren door middel van een keizersnede. De IVF-methode is inmiddels bij miljoenen vrouwen met succesvolle resultaten toegepast. Brown heeft geen afwijkingen net als haar vier jaar jongere zus Natalie, ook een reageerbuis baby. Op 10 juli 2006 werd Brown op natuurlijke wijze zwanger. Zoon Cameron is geboren op 21 december 2006. Zus Natalie raakte al eerder op natuurlijke wijze zwanger in 1999.
Onderzoek naar de IVF behandeling werd hier niet met veel enthousiasme ontvangen. Niet alleen de paus, maar ook medische journalisten, de vrouwenbeweging, politieke partijen en de ziekenfondsen waren kritisch. Aan het einde van de jaren zeventig veranderde dat onder druk van onvruchtbare echtparen. In 1981 keurde het Dijkzigt Ziekenhuis in Rottterdam het onderzoek officieel goed. Twee jaar later werd op 15 mei 1983 de eerste Nederlandse reageerbuisbaby geboren in het Dijkzigt Ziekenhuis: Stefanie.
Momenteel speelt er een nieuwe discussie rondom IVF: de uiterste leeftijd waarop vrouwen daarvoor in aanmerking zouden mogen komen. De aanleiding voor die discussie is de recentelijke zwangerschap en bevalling van de 63-jarige moeder Tineke Geessink. De vrouw zette met een donoreicel op 23 maart 2011 dochter Meagan ter wereld. De kritieken waren niet mals, ze werd in de media voor een grote egoïst uitgemaakt. Ook de medische wereld noemde de IVF behandeling voor vrouwen boven de vastgestelde leeftijdsgrens van 45 jaar ongewenst. Geessink had de behandeling daarom door de omstreden Italiaanse arts Severino Antinori laten uitvoeren.