De Grammy Awards, één van de meest prestigieuze filmprijzen, wordt al sinds 1959 uitgereikt.

Eerste uitreiking van de Grammy Awards in 1959


"Het is niet erg om te verliezen, zeker niet als het van je vader is", aldus sitarspeelster Anoushka Shankar, die tijdens de 55e editie van de Grammy Awards namens haar vader Ravi Shankar de Grammy voor Best World Music Album in ontvangst nam. Op zondag 10 februari werden er tijdens dit evenement in het Staples Centre in Los Angeles in totaal 81 Grammy’s verdeeld. De uitreiking van deze prestigieuze muziekprijzen vindt sinds 1959 jaarlijks plaats.


Het idee om uitzonderlijke muzikale prestaties van artiesten te belonen met een muziekprijs vloeide voort uit het Hollywood Walk of Fame project. In 1953 nam E.M. Stuart het initiatief om een gedeelte van de Hollywood Boulevard met behulp van stervormige stoeptegels om te toveren tot een openbaar eerbetoon aan beroemdheden uit de film-, televisie-, muziek-, radio- en theaterindustrie. Omdat er veel meer muzikaal talent was dan er sterren verdeeld konden worden, werd besloten een muzikaal equivalent van de Oscar en Emmy Awards in het leven te roepen.


National Academy of Recording Arts and Sciences


Om de organisatie van de muzikale prijsuitreiking in goede banen te leiden werd op 28 mei 1957 de National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS) opgericht. In eerste instantie was de muzikale organisatie van plan de prijzen ‘Eddie’s’ te noemen, ter nagedachtenis aan Tomas Edison (1847-1931) als uitvinder van de fonograaf - de voorloper van de grammofoon. De uiteindelijke keuze voor Grammy’s als titel voor de muziekprijzen was juist gebaseerd op laatstgenoemde uitvinding, een creatie van Emile Berliner (1858-1929). Op 4 mei 1959 organiseerde de NARAS de eerste Grammy Awards in de grote balzaal van het Beverly Hills Hotel. De grote winnaar tijdens dat muziekfestijn, waarop 28 Grammy’s werden uitgereikt, was de Italiaanse zanger Domenico Modugno. Met zijn single Nel blu dipinto di blu (Volare) sleepte hij zowel een Grammy voor het beste nummer als een voor de beste plaat van 1958 in de wacht. In beide categorieën versloeg hij onder meer Frank Sinatra en Peggy Lee. De Grammy voor het beste album ging dat jaar naar Henry Mancini voor zijn The Music From Peter Gunn.


77 nominaties


In de geschiedenis van de Grammy Awards voert jazzmuzikant Quincy Jones de genomineerdenlijst aan met 77 nominaties, waarvan hij er uiteindelijk 27 kreeg toebedeeld. De Hongaarse dirigent en pianist Georg Solti won de meeste Grammy’s: 31. Tijdens de 55e editie van de Grammy Awards op 10 februari 2013 vielen naast Ravi Shankar onder meer Mumford and Sons, Gotye en The Black Keys in de prijzen.


 

Bronnen


- Daily News, Grammy Awards 2013 (...)


- Grammy.com, Grammy History


- DYK, The Grammy Awards (...)


 


 


 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.