Egyptische verkiezingen
Op 28 februari 1922 werd Egypte onafhankelijk verklaard van Groot-Brittannië. Er werd een democratisch meerpartijenstelsel geïntroduceerd en in dertig jaar werden tien verkiezingen gehouden. Aan deze periode kwam in 1952 een einde. De pro-westerse regering werd omver geworpen door een groepering onder leiding van Gamal Abdel Nasser, die zich de Vrije Officieren noemden. Zij vormden het koninkrijk Egypte om tot een republiek.
De onrust neemt toe
Nasser veranderde de politiek, de economie en de structuur van de Egyptische samenleving en gaf het land zijn nationale trots terug. Zijn opvolger Sadat (1970-1981) regeerde al net zo autocratisch als zijn voorganger. Dit leidde in 1977 tot opstanden in Egypte. Tot verbazing en woede van veel Egyptenaren en Arabieren sluit Sadat in 1978 zelfs een vredesakkoord met aartsvijand Israel. Op 6 oktober 1981 werd Sadat door een groep militairen doodgeschoten. Hierna werd vicepresident Mubarak, zonder tegenkandidaat, verkozen tot president. In 2005 vonden voor het eerst presidentsverkiezingen met door de overheid goedgekeurde tegenkandidaten plaats. Mubarak kreeg 89 procent van de stemmen bij deze verkiezingen. De onrust begon hierdoor toe te nemen.
Revolutie in Egypte
Na de revolutie in Tunesië en in andere Arabische landen begon in januari 2011 ook de revolutie in Egypte. Op 11 februari 2011 maakte Mubarak bekend dat hij onmiddellijk zou aftreden. Dit gebeurde na aanhoudende protesten in het land, waarbij vele doden vielen. Sindsdien regeert een militaire raad het land. In november 2011 braken echter weer nieuwe protesten uit in Egypte. De militaire raad zou niks van zijn beloften hebben waargemaakt en op dezelfde wijze als Mubarak regeren. Door de protesten zijn de presidentsverkiezingen vervroegd, van eind 2012 naar juni 2012. De parlementsverkiezingen zijn gisteren begonnen. Door de grote drukte bleven stembureaus twee uur langer dan gepland open en op sommige plaatsen stonden rijen van wel drie kilometer voor de stembussen.