Engelse troepen verslaan de Fransen in de Slag om Auray

Op 29 september 1364 vond de Slag om Auray plaats. De slag maakte definitief een einde aan de Bretonse Successieoorlogen. De oorlogen vonden plaats in het Franse hertogdom Bretagne en begonnen in 1341. De inzet van de oorlog was de controle over het hertogdom en de opvolging van Jan III van Bretagne. De Successieoorlogen maakten deel uit van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland.

De twee hoofdrolspelers in de Bretonse successieoorlogen waren Karel van Blois en Jan van Montfort. Beiden maakten aanspraak op het hertogdom Bretagne na de dood van Hertog Jan III van Bretagne in 1341. Jan III was kinderloos gebleven en had de schoonzoon en dochter van zijn broer Guy, Karel van Blois en zijn vrouw Johanna, in eerste instantie aangewezen als zijn opvolgers. De vader van Jan III had echter tijdens zijn tweede huwelijk nog een zoon gekregen, Jan van Montfort, een halfbroer van Jan III. De hertog wees in 1340 Jan van Montfort aan als opvolger. Na zijn dood leidde dit tot conflicten tussen de beide edelen.

Verloop Bretonse Successieoorlogen

In de loop van 1341 kreeg Jan van Montfort steun van Engeland bij de strijd om Bretagne. Hierop ontving Karel van Blois steun van Frankrijk. De twee landen waren enkele jaren eerder, in 1337, met elkaar in oorlog geraakt en grepen dit conflict aan om hun invloed in Bretagne te vergroten. Jan had eind 1341 het grootste deel van Bretagne in handen. Karel versloeg hem en zijn leger echter in dat zelfde jaar tijdens de slag bij Champtoceaux, waarbij Jan gevangen werd genomen. Twee jaar later werd Jan vrijgelaten en vluchtte hij met zijn gezin naar Engeland.

In 1345 stierf Jan van Montfort, waarna hij werd opgevolgd door zijn zoon Jan. Na meerdere veldslagen om het hertogdom verloren te hebben, ondertekende de Engelse koning Eduard III in 1353 een verdrag dat Karel van Blois uitriep tot Hertog van Bretagne in ruil voor een bedrag van 300.000 kronen. Hierna bleef het enkele jaren rustig in Bretagne, hoewel de familie van Montfort nog steeds grote delen van het hertogdom in haar bezit had.

Hier hield het conflict echter niet op. De Engelsen en de Fransen bleven in staat van oorlog met elkaar, waarbij de Engelsen geleidelijk de overhand kregen. In 1362 keerde de jonge Jan van Montfort terug naar Bretagne, waarop het conflict over Bretagne weer oplaaide.

Slag bij Auray

Verschillende veldslagen werden uitgevochten tussen de twee kampen, maar een duidelijke overwinnaar bleef uit. Op 29 september 1364 werd de strijd echter beslist in de Slag om Auray. Jan van Montfort bezette samen met zijn Engelse bondgenoot, bevelhebber John Chandos, de stad Auray. Hierop ging Karel van Blois met zijn Franse bondgenoten in de aanval om Auray te bevrijden. Jan ging in de tegenaanval en in de strijd die erop volgde werden Karel en de Fransen door hem verslagen. Karel kwam om in de veldslag en zo kwam er een eind aan de Bretonse Successieoorlogen. Jan van Montfort werd de nieuwe hertog van Bretagne. Hoewel hij zijn overwinning aan de Engelse steun te danken had, raakte hij in conflict met de Engelsen over de verdeling van de macht binnen Bretagne. Hij besloot niet loyaal te blijven aan de Engelse koning Eduard III, maar aan de Franse koning Karel V. Dit leidde ertoe dat de Engelsen de militaire overwinning wel hadden behaald, maar dat de Fransen de diplomatieke winst verkregen. Later, na conflicten met Karel V, kwam hij hierop terug. Met Engelse bescherming bleef hij Hertog van Bretagne tot aan zijn dood in 1399.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-        Brittanica.com,  <a href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/106627/Charles#ref66005">Charl...
<p>-        Wikipedia.org, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_the_Breton_Succession">War of the Breton Succession  </a>(12-09-2013)</p>
<p>-        Wikipedia.org, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Auray">Battle of Auray </a> (25-08-2013)</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-        Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Battle_of_Auray_2.jpg?uselang=nl"... of Auray</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt