Geen afbeelding beschikbaar

Executie van Edith Cavell tijdens de Eerste Wereldoorlog

Sint-Gilles 1915 – Op 12 oktober wordt de Britse verpleegster Edith Cavell in België geëxecuteerd door een Duits vuurpeloton. Ze is schuldig bevonden aan het helpen van geallieerde soldaten en verraad en wordt direct ter dood gebracht.

De Britse Edith Cavell was verpleegster in een ziekenhuis in Brussel. Op het moment dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914 was zij op bezoek bij haar moeder in Engeland. Ondanks het aandringen van haar familie om in Engeland te blijven, vertrok zij richting België om in het ziekenhuis te helpen. Op 4 augustus vielen de Duitsers België binnen en het ziekenhuis waar Cavell werkte werd al snel overgenomen door het Rode Kruis. Gewonden van beide kanten kwamen terecht in het ziekenhuis en Cavell verpleegde Belgen, Duitsers, Fransen en Britten.

In het ziekenhuis waar Cavell werkte werden al snel gewonde soldaten en soldaten die van hun eenheid waren afgesneden verborgen. Deze soldaten werden verpleegd en daarna naar het neutrale Nederland gebracht. Bij elkaar heeft Cavell ervoor gezorgd dat ongeveer tweehonderd geallieerde soldaten de Duitsers konden ontvluchten. Op 3 augustus 1915 werd ze gearresteerd op verdenking van het verbergen van geallieerde soldaten. Zij werd tien weken in gevangenschap gehouden, waarna ze zichzelf schuldig verklaarde. Van de 27 personen die allen aangeklaagd waren voor het verbergen van geallieerden, werden er vier ter dood veroordeeld, waaronder Cavell.

De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten en Spanje, probeerden de executie te voorkomen. Dit mocht echter niet baten en op 12 oktober 1915 werd ze door een vuurpeloton om het leven gebracht. De Britten gebruikten de dood van Cavell als propaganda in hun strijd tegen de Duitsers. Hierdoor is Cavell een bekend icoon geworden van de Eerste Wereldoorlog.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.