Geen afbeelding beschikbaar

Filips II gaf zijn arbeiders drugs

Op een Nederlands motorjacht is in de Engelse stad Southampton 1200 kilo cocaïne gevonden die voor Nederland bestemd was. Het is voor Engeland de grootste vangst ooit. Cocaïne is niet altijd illegaal geweest en onder het bewind van Filips II, koning van Spanje in de 16e eeuw kregen de mijnwerkers een ‘cocapauze’.

Het huidige ‘lijntje coke’ heeft zijn wortels  in een ver verleden. Cocaïne is een middel dat wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant. Aan de hand van archeologische vondsten blijkt dat al vijfduizend jaar geleden coca werd gebruikt door de inheemse bevolking van Ecuador en Peru. De plant had naast een oppeppende - ook een religieuze functie en werd gebruikt bij offers aan de goden. Daarnaast gebruikten ze het als medicijn. Het hielp tegen hoogteziekte en bevatte allerlei vitaminen en mineralen.

Spaanse ontdekkingsreizigers

Door de koloniale reizen trokken Spaanse ontdekkingsreizigers naar Zuid-Amerika en kwamen daar in contact met de oppeppende stoffen uit de cocabladeren. Bovendien pepte het de mijnwerkers op. De Spaanse overheersers in Zuid-Amerika waren aanvankelijk niet enthousiast over het gebruik van coca door de mijnwerkers. Ze verboden in de 16e eeuw het coca-kauwen aangezien de licht verdovende werking een ‘onchristelijke’ en ‘demonische’ invloed zou hebben.

Mijnwerkers aan de coca

Toen de zilver-productie in de mijnen snel afnam omdat de mijnwerkers minder uithoudingsvermogen kregen, werd het coca-kauwen opnieuw ingesteld. Zij werkten namelijk langer door als ze op de cocabladen kauwden. Onder het bewind van de koning van Spanje Filips II werd er dan ook niet een koffiepauze ingelast, maar een cocapauze. De cocabladeren werden geprepareerd en de mijnwerkers konden er weer een paar uur tegenaan.

Freud

De Cocaplant was in Europa nog geen succes, omdat tijdens de overtocht van Zuid-Amerika naar Europa, de werking van de plant nog maar minimaal was. Daar kwam in de negentiende eeuw verandering in. Door wetenschappelijke ontdekkingen kon de werkende stof langer bewaard blijven en steeg de populariteit van de drug. Ook Sigmund Freud, de Weense psychiater, was enthousiast over de werking van de stof in medicijnen. Hij gebruikte het bij zijn patiënten en stuurde het naar zijn verloofde op met de mededeling: ‘Verdeel dit in acht porties. Dan blijf je sterk en krijgt er mooie rooie wangetjes van.’        

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.