kabinet de jong 1967

Formatie van Kabinet-De Jong in 1967

Na de verkiezingen van woensdag 12 september lijkt de formatie voortvarend van start te zijn gegaan. Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) zijn de formateurs en veel mensen vermoeden dat deze twee partijen snel een kabinet gaan vormen. In de loop van de 20e eeuw zijn deze partijen er in de formatiebesprekingen niet altijd even gemakkelijk uitgekomen.

Na de verkiezingen van 1967 bleek al heel snel dat de PvdA en de VVD niet samen in een kabinet wilden zitten. En de VVD, met 17 zetels de derde partij, was niet de enige partij die niet met de PvdA wilde regeren. Ook de grootste partij, de Katholieke Volks Partij (KVP) met 42 zetels, had namelijk weinig trek in een regering met de PvdA. Zo werd de PvdA, met 37 zetels de tweede partij, in de formatiebesprekingen al vrij snel buitenspel gezet. Dit gebeurde door informateur Jelle Zijlstra. Hij was van 1966 tot 1967 premier van Nederland geweest en was de leider van de Anti Revolutionaire Partij (ARP) die ook winst had geboekt bij de verkiezingen van 1967 en op 15 zetels uit was gekomen. De derde confessionele partij, de Christelijk-Historische Unie (CHU) kwam uit op 12 zetels.

Al vrij snel werd duidelijk dat het kabinet gevormd ging worden door de drie confessionele partijen (KVP, ARP, CHU), aangevuld met de VVD. Piet de Jong werd formateur en de ministersposten werden ingevuld. Het Kabinet-De Jong was ontstaan, met Piet de Jong als premier. Het kabinet werd minder dan twee maanden na de verkiezingen beëdigd, op 5 april.  

Op de foto zien we twee prominente leden van de KVP. Links staat Gerard Veninga die de minister van onderwijs in het Kabinet-De Jong was. Hij feliciteert hier premier Piet de Jong met het behalen van succes in de formatie en het rond krijgen van het kabinet.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.