Fotograaf Cor Jaring overleden
De Amsterdamse fotograaf Cor Jaring is zondag 17 november op 76-jarige leeftijd overleden. De markante autodidact is in de jaren ’60 een van de bekendste Nederlandse fotografen. Als insider weet hij de roerige Provotijd en het leven van de arbeider treffend vast te leggen. Een aantal van de foto’s van zijn hand, maar ook enkele beelden waarop Jaring te zien is, zijn opgenomen in de collectie in het Nationaal Archief. Het Stadsarchief Amsterdam beheert de grootste verzameling foto’s van Cor Jaring.
Man van de straat
Jaring groeit op in armoede in het oostelijk havengebied in Amsterdam. In zijn jonge jaren werkt hij als walmatroos, dokwerker en nachtwacht. Tijdens zijn militaire diensttijd in de jaren ’50 komt hij in aanraking met fotografie. Met zijn klapcamera maakt hij foto’s van vrienden en collega’s uit de buurt. Uit die periode stammen zijn indringende portretten van havenarbeiders.
Doorbraak
Zijn werk als fotograaf van de protestbeweging Provo leidt tot zijn doorbraak. De foto's van de rookbommen en rellen tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus verkoopt hij aan het gerenommeerde Franse tijdschrift Paris Match. Dit betekent het begin van internationale erkenning. Zijn bekendheid groeit als hij in 1969 John Lennon en Yoko Ono fotografeert tijdens hun 'Bed-In for Peace’ actie in het Amsterdamse Hiltonhotel. Maar ondanks zijn internationale successen blijft Jaring geboeid door de man van de straat en de zelfkant van de samenleving. Hij blijft het liefst foto’s maken van de omgeving waar hij opgroeide: de haven, de Wallen en de Dapperbuurt.
Cor Jaring meermalen bekroond
De foto’s van Jaring zijn bekroond met diverse prijzen. Zo won hij in 1975 de 1e prijs ‘Amsterdam, beeld van een stad’ en in 1979 de Fotoprijs van Amsterdam. Vlak voor zijn dood heeft Jaring zijn collectie fotonegatieven overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam.
Nationaal Archief
Bekijk foto’s van en met Cor Jaring in de fotocollectie Nationaal Archief.