Cor Jaring

Fotograaf Cor Jaring overleden

De Amsterdamse fotograaf Cor Jaring is zondag 17 november op 76-jarige leeftijd overleden. De markante autodidact is in de jaren ’60 een van de bekendste Nederlandse fotografen. Als insider weet hij de roerige Provotijd en het leven van de arbeider treffend vast te leggen. Een aantal van de foto’s van zijn hand, maar ook enkele beelden waarop Jaring te zien is, zijn opgenomen in de collectie in het Nationaal Archief. Het Stadsarchief Amsterdam beheert de grootste verzameling foto’s van Cor Jaring.


Man van de straat


Jaring groeit op in armoede in het oostelijk havengebied in Amsterdam. In zijn jonge jaren werkt hij als walmatroos, dokwerker en nachtwacht. Tijdens zijn militaire diensttijd in de jaren ’50 komt hij in aanraking met fotografie. Met zijn klapcamera maakt hij foto’s van vrienden en collega’s uit de buurt. Uit die periode stammen zijn indringende portretten van havenarbeiders.


Doorbraak


Zijn werk als fotograaf van de protestbeweging Provo leidt tot zijn doorbraak. De foto's van de rookbommen en rellen tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus verkoopt hij aan het gerenommeerde Franse tijdschrift Paris Match. Dit betekent het begin van internationale erkenning. Zijn bekendheid groeit als hij in 1969 John Lennon en Yoko Ono fotografeert tijdens hun 'Bed-In for Peace’ actie in het Amsterdamse Hiltonhotel. Maar ondanks zijn internationale successen blijft Jaring geboeid door de man van de straat en de zelfkant van de samenleving. Hij blijft het liefst foto’s maken van de omgeving waar hij opgroeide: de haven, de Wallen en de Dapperbuurt.


Cor Jaring meermalen bekroond


De foto’s van Jaring zijn bekroond met diverse prijzen. Zo won hij in 1975 de 1e prijs ‘Amsterdam, beeld van een stad’ en in 1979 de Fotoprijs van Amsterdam. Vlak voor zijn dood heeft Jaring zijn collectie fotonegatieven overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam


Nationaal Archief


Bekijk foto’s van en met Cor Jaring in de fotocollectie Nationaal Archief

Bron


- gahetna.nl, Cor Jaring overleden

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!