Francis Bacon, het leven van een kunstenaar

Op dinsdag 12 november 2013 is het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud'uit 1969 van de Iers/Britse expressionistische kunstenaar Francis Bacon in New York geveild voor 106 miljoen euro. Dit is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een kunstwerk is betaald. Bacon stond bekend om zijn ruwe en agressieve schilderstijl. Maar wie was deze kunstenaar eigenlijk?

Jeugd

Op 18 oktober 1909 werd Francis Bacon geboren in Dublin als kind van Britse ouders. Hij werd vernoemd naar een verre voorvader van de familie: de 17e eeuwse wetenschapper Francis Bacon. Zijn vader was een voormalig legerofficier die hoopte dat zijn enige zoon ook een hoge rang in het leger zou verkrijgen. Toen Francis zijn vader vertelde hier geen interesse in te hebben, dat hij homoseksueel was en kunstenaar wilde worden, zette zijn vader hem het huis uit.

Begin carrière

Bacon vertrok naar Londen, waar hij een relatie begon met een oudere man. Deze zorgde voor zijn onderdak, voedsel en tekenlessen en nam hem mee naar Berlijn. Hier startte Bacon een carrière als binnenhuisarchitect. Hij verbrak de relatie en zette een meubelatelier op. In 1927 zag hij voor het eerst een schilderij van Poussin en tekeningen van Picasso, die een grote indruk op hem maakten.

In 1928 besloot hij terug te keren naar Engeland en zich geheel te richten op zijn schilderkunst. Ondanks dat hij in de daaropvolgende jaren een aantal aquarellen en schilderijen maakte en verkocht, bleef zijn grote succes toch uit. Omdat hij tijdens deze periode veel tegenslagen te verwerken kreeg en niet tevreden was over zijn eigen werk vernietigde hij veel van zijn kunst. Hierdoor zijn weinig van zijn schilderijen uit deze periode intact gebleven.

Hoogtijdagen van Bacon

De doorbraak van Bacon kwam pas in 1944 met het schilderij ‘Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion’. Dit was eigenlijk alleen een voorstudie maar het werd erg populair en zette Bacon op de Kaart als schilder. Hij werd een grote naam in de kunstwereld en trok heel Europa door. Tijdens deze periode leefde hij flamboyant en raakte hij verslaafd aan drank en gokken, waar hij al zijn geld aan uitgaf en dus leefde hij regelmatig in armoede.

Thema’s in schilderkunst

De terugkerende thema’s in Bacons werken waren onder meer kruisiging, pausportretten, drieluiken, dieren, röntgenfoto’s en het werk van Van Gogh. Pas halverwege de jaren ’60 begon hij zich meer te richten op het schilderen van personen, meestal uit zijn omgeving. Hij trachtte hierbij niet de buitenkant maar de binnenkant van de mens te schilderen. Bacon misvormde het lichaam en het gezicht om zo hun emotionele en psychische gesteldheid beter te kunnen uitbeelden. Hij schilderde veel portretten van zijn, in 1971 overleden, partner George Dyer.

Aan het einde van zijn carrière begon de stijl van Bacon te veranderen. Hij begon zachter en realistischer te schilderen. Hij overleed in 1992 op 82-jarige leeftijd. Het doek dat zoveel geld op heeft gebracht bevat portretten van kunstenaar Lucian Freud, de kleinzoon van Sigmund Freud en vriend van Bacon.

<h3>Bronnen</h3>
- francis-bacon.com, <a title="Biography" href="http://www.francis-bacon.com/biography/?c=Home" target="_blank" rel="noopener">Biography</a>

- en.wikipedia.org, <a title="Francis Bacon (artist)" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Bacon_(artist)" target="_blank" rel="noopener">Francis Bacon (artist)</a>

- Schmied, W. (2006) <em>Francis Bacon: Commitment and Conflict</em> (Prestel)

- Sinclair, A.F. (1993) <em>Bacon: His Life and Violent Times</em> (London, Sinclair Stevenson)

- NRC: '<a href="https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/19/spaanse-politie-vindt-drie-gestolen... target="_blank" rel="noopener">schilderijen Bacon gevonden</a>'

 

Afbeelding:

Reginald Gray [CC BY-SA 3.0 ], via <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABacon_by_Gray_257.jpg" target="_blank" rel="noopener">Wikimedia Commons</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt