Armeense legioen

Frankrijk en de Turkse revolutionairen sluiten het Verdrag van Ankara

Na de Eerste Wereldoorlog valt het Ottomaanse Rijk uiteen en eisen de geallieerden de gebieden op. De Turkse revolutionairen willen voorkomen dat Franse troepen meer Turkse gebieden innemen. Op 20 oktober 1921 sluiten Frankrijk en het Grote Nationale Assemblee van Turkije het Verdrag van Ankara.

Verdrag van Sykes-Picot

Op 16 mei 1916 sloten Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, Italië en Griekenland het Sykes-Picot Verdrag waarbij de invloedssferen in het Midden-Oosten werden vastgelegd in het geval dat het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog uit elkaar zou vallen. Frankrijk zou Syrië en Libanon krijgen maar was ook geïnteresseerd in Turkije. In 1916 tekende Frankrijk ook het Frans-Armeense Verdrag waarbij Frankrijk beloofde de Armeense nationalisten te steunen als de Armeniërs in ruil daarvoor in het Frans-Armeense legioen zouden meevechten.

Wapenstilstand van Murdos

In oktober 1918 werd de wapenstilstand van Murdos gesloten, waarbij de vrede tussen de geallieerden en het Ottomaanse Rijk werd bewerkstelligd. Hier bepaalden de geallieerden dat ze gebieden in Turkije mochten innemen. Zo kon de Franse campagne in het Midden-Oosten van start gaan.

Frans-Turkse Oorlog

In november 1918 begon de campagne toen 15.000 Armeense en Franse soldaten Mersin binnenvielen. Het eerste doel was om de administratie van het Ottomaanse Rijk over te nemen, de havens te bezetten en een hoofdkwartier op te zetten in Adana. Vanaf hier rukten de Fransen snel op en namen ze meer Turkse gebieden in. In 1919 kwamen de gebieden Antep, Maras en Urfa in handen van de Fransen. De Turkse bevolking was niet gediend van de Franse invasie en verzette zich. De opstandelingen verenigden zich in het Turkse Nationale leger dat werd aangestuurd door het Grote Nationale Assemblee van Turkije wat voor een onafhankelijk Turkije streed. Op 20 januari 1920 begon een van de grootste slagen tussen de twee partijen in de provincie Maras. Op 10 februari waren de Fransen gedwongen de stad te verlaten. De Frans-Turkse Er vonden hierna nog verschillende gevechten plaats tussen de Turkse en Franse troepen in de provincies Antep en Urfa.

Verdrag van Ankara

Op 20 oktober 1921 tekende Henry-Franklin Bouillon namens de Fransen en Yusuf Kemal namens de Turken het Verdrag van Ankara. De Fransen erkenden het einde van de Frans-Turkse Oorlog en de Turken erkenden het Franse mandaat over Syrië.  

Bronnen

-       Britannica.com, Treaty of Ankara 

-       War-memorial.net, Turkish war of independence (14-08-2013)

 

Afbeelding

-       Wikimedia Commona, Armenian Legion  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!