Geen afbeelding beschikbaar

Franse presidentsverkiezingen en de UMP

Chirac is trouw aan zichzelf als hij op Hollande stemt

Aldus historicus Jean-Luc Barré, die Chirac hielp bij het schrijven van zijn biografie. Jaques Chirac, president van Frankrijk van 1995 tot 2007, verklaarde dat hij bij de presidentskiezingen komende maand op de socialist François Hollande zal stemmen en niet op zijn ‘Union pour un Mouvement Populaire’(UMP) -partijgenoot Nicolas Sarkozy. Chirac en Sarkozy hebben een geschiedenis van conflicten die alles te maken heeft met het ontstaan van de UMP.

De UMP ontstond in 2002 uit een fusie van de gaullistische Rassemblement pour la République (RPR) van Jacques Chirac en de liberale Démocratie Libérale (DL) van Jean-Pierre Raffarin. Als reden werd gegeven dat de partijen de krachten wilden bundelen tegen de populaire linkse partij ‘Parti Socialiste’, maar de samenwerking had ook vooral een praktische kant. Chirac was namelijk president en Raffarin premier.

Na deze fusie kreeg Sarkozy, op 47-jarige leeftijd, zijn eerste ministerspost aangeboden. Dat dit op vrij late leeftijd kwam had alles te maken met de moeilijke verstandhouding die hij al jaren met Chirac had binnen hun partij (de RPR). Chirac representeerde de neo- gaullisten, die voormalig president Charles de Gaulle als grote voorbeeld namen, terwijl Sarkozy de Conservatie liberalen (inmiddels Sarkozisten genoemd) representeerde.  Het conflict kwam tot een hoogtepunt bij de presidentsverkiezingen van 1995.  Sarkozy stemde namelijk niet op Chirac, waar deze laatste nogal verbolgen over was.

Toen Sarkozy in 2007 meedeed aan de presidentsverkiezingen was hij de enige kandidaat van de UMP. Omdat Chirac tijdens deze verkiezingen president was gaf het voor hem geen pas om openlijk toe te geven dat hij niet achter Sarkozy stond. Dit zou de UMP grote schade hebben berokkend. Nu de oud-president niet meer zo betrokken is bij de partij lijkt hij een inhaalslag te maken wat betreft kritiek op zijn partijgenoot. Zo schrijft hij in zijn biografie onder andere dat hij en Sarkozy niet hetzelfde beeld hebben van Frankrijk en ze het over de ‘basics’ niet eens zijn. Critici menen dat de uitspraken te wijten zijn aan de slechte gezondheid van de 79-jarige Chirac. Zijn geestelijke gesteldheid zou hard achteruit gaan.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!