Geen afbeelding beschikbaar

Functie van Stonehenge bekend

Na eeuwen van speculatie is nu duidelijk geworden dat Stonehenge waarschijnlijk is gebouwd als symbool voor de eenwording van Groot-Brittannië in de prehistorie. Dat staat in een net afgerond, 10-jarig onderzoek door archeologen van vijf verschillende universiteiten. Stonehenge werd rond 2300 voor Christus gebouwd.

Stonehenge stond niet zomaar op zijn plaats. De bouw van het gehele monument heeft waarschijnlijk zo’n 3000 jaar in beslag genomen. Dat de bouw van Stonehenge zo zwaar was en het verslepen van de grote stenen over zo’n grote afstand plaatsvond heeft volgens de onderzoekers ook geleid tot verbinding, door de samenwerking die zo’n project vereiste.

In deze tijd vond de eenwording van Groot-Brittannië plaats, na een lange periode van onrust. Volgens de onderzoekers ontstond er rond deze tijd ook één cultuur op het eiland Groot-Brittannië. Zo begonnen vanaf deze periode huizen en aardewerk er over het gehele eiland hetzelfde uit te zien.

Al eeuwenlang werd er gespeculeerd over de functie en het gebruik van Stonehenge. Toen er jaren geleden menselijker resten werden gevonden meenden onderzoekers dat het om een grafmonument ging. Ook werd gedacht dat het bouwwerk een astronomisch observatorium, een plaats voor heling en een tempel voor rituele offers was.

De onderzoekers die de afgelopen 10 jaar aan het nieuwe project hebben gewerkt beweren nu dat de plek waar Stonehenge op gebouwd is voor de bouw van het monument al een speciale betekenis had. De twee paden die door de stenen heen lopen en gericht zijn naar de midzomer en midwinter zonsopgang, suggereren volgens de wetenschappers  dat de prehistorische Brit deze plaats zag als het middelpunt van de aarde.

Hier lees je meer over het onderzoek.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!