Gebruik van ambergris in het oude Egypte
Een achtjarige jongen uit het Britse Bournemouth heeft op het strand een opmerkelijke ontdekking gedaan. Een steen die hij oppakte bleek een stukje ambergris uit het darmstelsel van een potvis te zijn, een kostbare substantie die gebruikt wordt bij het maken van parfum. Het bestaan van dit materiaal was al bekend bij de oude Egyptenaren.
Ambergris, of amber, wordt gevormd in het spijsverteringskanaal van potvissen. Waarschijnlijk bestaat het uit delen van octopussen, waaronder de bek, die niet verteerd kunnen worden door het spijsverteringsstelsel van de potvis. Dit scheidt de potvis vervolgens uit en omdat het zo licht is kan het jaren op zee blijven ronddobberen.
Al in 1000 voor Christus werd ambergris op de stranden van Afrika en Azië gevonden. Het duurde dan ook niet lang voordat de oude Egyptenaren een manier vonden waarop zij deze zoetige substantie konden gebruiken. In eerste instantie werd het ambergris met verschillende soorten olie gemixt om de parfums te maken waar de Egyptenaren in die tijd beroemd om waren. Hieronder vielen wonderolie, amandelolie en olijfolie, die elk op hun eigen manier reageerden op de amber.
De Egyptenaren kwamen er doormiddel van het brouwen van parfum achter dat de amber ook heel lekker rook als het aangestoken werd, waarna zij het gingen gebruiken als een soort van wierook bij ceremonies en in tempels. Daarnaast bleek de amber een aangenaam zoete smaak te hebben als het gebruikt werd bij het koken, waardoor ambergris ook een culinaire functie kreeg. Een gunstige bijwerking voor de Egyptenaren was dat de amber ook als afrodisiac werkte, waardoor het goedje alleen maar populairder werd.
Door de populariteit en de schaarste van ambergris werd het een duur handelswaar en konden er dan ook grote winsten op gemaakt worden. In de tijd van de oude Egyptenaren was de amber een populair geschenk en ook tegenwoordig is deze substantie nog veel waard. Het stuk dat door het Engelse jongetje is gevonden wordt geschat op een waarde die ligt tussen de 13.000 en 50.000 Euro.