Geen afbeelding beschikbaar

Geroyeerde advocaat Roy Cohn

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft besloten advocaat Bram Moszcowicz voor het leven te royeren omdat hij het aanzien van de advocatuur heeft geschaad. Het is niet voor het eerst dat een bekende rechtsman publiekelijk uit zijn ambt is gezet. In 1986 overkwam de Amerikaanse advocaat Roy Cohn hetzelfde nadat aan het licht kwam dat hij in zijn decennialange loopbaan fraude had gepleegd, mensen had bedreigd en getuigen had geïntimideerd.

Roy Marcus Cohn werd geboren op 20 februari 1927 als de zoon van rechter Albert C. Cohn en diens vrouw Nora. Roy Cohn groeide op in The Bronx in New York en voltooide op twintigjarige leeftijd zijn studie rechten aan de Columbia Law School. Een jaar later wist hij via een kennis van de familie een baantje te regelen bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Hier hield Cohn zich onder meer bezig met de vervolging van communisten die beschuldigd waren van spionage.

Rosenberg rechtszaak

In 1951 raakte Cohn betrokken bij de high profile rechtszaak tegen Julius en Ethel Rosenberg, het echtpaar dat ervan verdacht werd het geheim van de atoombom naar de Sovjets doorgespeeld te hebben. Cohn verhoorde in deze zaak onder meer David Greenglass, de broer van Ethel, die verklaarde dat hij de Rosenbergs had voorzien van geheime documenten.

De bekentenis van Greenglass bleek uiteindelijk doorslaggevend in de rechtszaak en het echtpaar werd ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Later zou Greenglass verklaren dat hij zijn beschuldiging verzonnen had “uit angst voor de veiligheid van zijn gezin en op aandringen van het Openbaar Ministerie”.

McCarthy

De rol van Cohn in de Rosenberg-rechtszaak bracht hem onder de aandacht van Joseph McCarthy, de Amerikaanse senator die zich in de jaren ‘50 fanatiek bezig hield met de bestrijding van het communisme in de Verenigde Staten. De advocaat werd benoemd tot zijn belangrijkste adviseur en kreeg onder meer de taak om mensen te ondervragen die verdacht werden van communistische sympathieën. Cohn hield deze ‘executive sessions’ het liefst op gesloten locaties en hij kreeg al snel de reputatie van iemand die hield van een harde aanpak en die intimidatie niet schuwde.

Advocatenpraktijk

Nadat er in 1954 een schandaal ontstaan was omdat Cohn gedreigd had het Amerikaanse leger 'kapot te maken' als ze zijn vriend soldaat David Schine geen voorkeursbehandeling zouden geven, besloot hij op te stappen als raadsman van McCarthy. Zijn loopbaan als advocaat was echter nog niet afgelopen, want al snel begon hij zijn eigen praktijk in New York City. Gedurende een periode van 30 jaar vertegenwoordigde Cohn vervolgens een groot aantal bekende cliënten, waaronder ondernemer Donald Trump, nachtclubeigenaren Steve Rubell en Ian Schrager en maffiabazen Tony Salerno, Carmine Galante en John Gotti.

Oplichting en fraude

Na verloop van tijd kwam Cohn opnieuw in opspraak, ditmaal wegens het vervalsen van een testament. In 1975 had hij in het ziekenhuis namelijk een bezoek gebracht aan de comateuze Lewis Rosenstiel, eigenaar en oprichter van het miljoenenbedrijf Schenley Industry. Terwijl Rosenstiel op zijn sterfbed lag had Cohn een pen in zijn hand gedrukt en vervolgens een handtekening gezet op een vervalst testament, waarin stond dat Cohn benoemd werd tot één van de erfgenamen van de comateuze miljonair.

Geroyeerd

Toen dit testament voor de rechter verscheen, verklaarde die het krabbeltje echter ‘onontcijferbaar en in geen enkele manier een geldige handtekening’. Vervolgens kwamen de frauduleuze praktijken van Cohn al snel aan het licht en werd hij in de jaren ’70 en ’80 maar liefst drie keer aangeklaagd wegens professioneel wangedrag, waaronder meineed, het intimideren van getuigen en het vervalsen van een testament.

In 1986 besloot de geschillencommissie van het Hooggerechtshof van de staat New York vervolgens om Cohn officieel te royeren als advocaat. In de mediaverslaggeving rondom dit besluit omschreef columnist Jeffrey Hart van de National Review Cohn onder meer als een “ijskoude slijmbal”. Roy Marcus Cohn overleed nog diezelfde maand op 2 augustus 1986 aan de gevolgen van AIDS.

Bram Moszkowicz

Vandaag besloot de Raad van Discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten ook advocaat Bram Moszkowicz levenslang uit zijn ambt te zetten. Reden voor dit besluit is het feit dat hij de Nederlandse advocatuur in een kwaad daglicht heeft gezet, aldus de tuchtrechter. Moszkowicz wordt onder meer verdacht van het aannemen van grote sommen cash geld van zijn cliënten en het ontduiken van de belasting.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt