geschiedenis van Atari

Geschiedenis Atari

Volgens Atari-oprichter Nolan Bushnell zijn hedendaagse games onnodig ingewikkeld. De vroege games van Atari vergelijkt hij met schaken, een spel dat al eeuwen lang bestaat, maar nog steeds op dezelfde manier wordt gespeeld. Atari produceerde arcadespellen, spelcomputers en homecomputers en was vooral in de jaren ’80 succesvol.

Oprichting Atari

Atari Inc. werd in 1972 opgericht door Nolan Bushnell. In datzelfde jaar bracht het bedrijf de eerste arcadegame op de markt, genaamd Pong. Deze game werd gespeeld op een arcadekast, die ook wel wordt gezien als de voorloper van de hedendaagse gameconsoles. Het spel was simpel en leek op tennis: twee balkjes moesten een balletje heen en weer kaatsen.

Atari snelst groeiende bedrijf VS

In 1976 verkocht Bushnell Atari en werd het bedrijf onderdeel van Warner Communications. Bushnell bleef nog twee jaar aan het bedrijf verbonden maar verliet het in 1978. In de jaren erna maakte Atari enorme winst en het was destijds het snelst groeiende bedrijf in de VS. Van de Atari 2600 consoles werden er per jaar miljoenen verkocht en tijdens de meest succesvolle jaren zorgde het bedrijf voor maar liefst de helft van de inkomsten van Warner Communications.

Verlies en verkoop Atari

Hoewel het bedrijf veel winst boekte, schreef het begin jaren ’80 een aantal grote verliezen op zijn naam. Atari bracht in 1982 een teleurstellende versie van PacMan uit en hun E.T.-spel, E.T. The Extra-Terrestrial, van datzelfde jaar was eveneens een flop. E.T. staat zelfs bekend als één van de slechtste computerspellen ooit gemaakt. Van beide spellen werd een groot aantal geproduceerd, maar slechts een klein gedeelte werd verkocht. Het overschot werd in 1983 op het zogeheten Atari-computerspelkerkhof, een stortplaats in New Mexico, begraven. Toch was Atari wereldwijd nog de grootste producent van spelcomputers, met uitzondering van Japan, waar Nintendo de kroon spande.

Een aantal ex-medewerkers van Atari ging voor het bedrijf Activision spellen produceren voor de Atari 2600. Atari spande een rechtszaak aan tegen Activision en verloor deze. Voortaan mocht elk bedrijf spellen produceren voor welke spelconsole dan ook en hierdoor liep de omzet van Atari terug. In 1984 verkocht Warner Communications de home- en spelcomputerdivisies van Atari aan Jack Tramiel.

Moeizame jaren

Tramiel besloot zich met Atari niet meer te richten op spelcomputers maar puur op huiscomputers. Het bedrijf boekte een matige winst. In 1989 introduceerde het bedrijf de Lynx, een kleine spelcomputer met kleurenscherm. Voor deze computer werd weinig reclame gemaakt waardoor de vraag ernaar uitbleef. Hoewel de Game Boy van Nintendo een zwart-wit scherm had, was deze door slimme marketing veel populairder. Als klap op de vuurpijl verloor Atari een rechtszaak tegen Nintendo betreffende hun Tetris-spel. Het verlies dat voor het bedrijf medio jaren ’80 inzette wordt dikwijls gezien als het gevolg van het te laat inhaken op de pc-revolutie.

In 1993 bracht Atari hun laatste spelcomputer uit: de Atari Jaguar. De spelcomputer boekte aanvankelijk succes om vervolgens verlies te draaien. Na een aantal overnames was het bedrijf van 2001 in handen van het Franse Infogames en werd in juli 2013 faillissement aangevraagd.

Eenvoudige klassiekers

Hoewel Atari Inc. een aantal foute beslissingen heeft gemaakt die het bedrijf de kop hebben gekost, heeft het bedrijf tegenwoordig een beetje een cultstatus. Klassiekers als het eerder genoemde Pong, Breakout en Asteroids zullen nog menig gamerhart sneller laten kloppen. Hun succes was simpel volgens oprichter Bushnell: de essentie van de game was duidelijk, terwijl games van tegenwoordig volgens hem onnodig complex zijn.

Bronnen:

-    Computeridee.nl, Atari op rand van faillissement

-    Gamersnet.nl, De geschiedenis van de console  

-    Wikipedia.org, Atari

Afbeelding:

-    Wikimedia, Atari

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.