Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis citadel van Aleppo

Op zondag 12 juli stortte een gedeelte van de citadel van Aleppo in. Een gedeelte van de muren werd vernietigd na een explosie. De citadel is in handen van de Syrische regeringstroepen. Het is niet duidelijk wie de bom heeft geplaatst. Volgens de aanhangers van Assad groeven de rebellen een tunnel onder het kasteel en lieten een bom afgaan.


Toeristische trekpleister


De citadel was – voor het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 - een van de belangrijkste toeristische plekken van de stad. Het behoort tot de grootste en oudste kastelen ter wereld en heeft vele aantrekkelijke bezienswaardigheden zoals de wapenzaal, de troonzaal en het amfitheater.


Tempel ter ere van Haddad


Volgens een kleitablet werd de heuvel al halverwege het derde millennium voor Christus gebruikt. Er zou toen een tempel hebben gestaan ter ere van de god van de storm, Haddad.


Een versterkte vesting


Na de val van het koninkrijk Yamhad kregen de Assyriërs, de Babyloniërs en de Perzen de tempel in handen. De tempel werd toen nog niet omgebouwd tot een citadel. Dat gebeurde pas nadat Alexander de Grote Aleppo in de derde eeuw voor Christus had veroverd. Zijn opvolger Seleucus I Nicator versterkte de heuvel en maakte het tot zijn hoofdkwartier.


Acropolis


De citadel speelde een belangrijke rol in de stad. De inwoners gebruikten de vesting vaak als toevluchtsoord wanneer er vijanden voor de deur stonden. Toch durfden ze geen huizen op de heuvel te bouwen. Dit veranderde pas in de zesde eeuw na Christus, toen de troepen van de Perzische koning Khosrau II voor de deur stonden en de inwoners noodgedwongen hun toevlucht in de citadel moesten vinden. De citadel veranderde toen in een Acropolis (een ommuurde stad op een heuvel).


Sultan Ghazi


De belangrijkste bijdrage aan haar huidige uiterlijk werd echter geleverd door de Arabieren die na de val van het Byzantijnse Rijk de vesting in bezit kregen. Sultan Ghazi versterkte de muren, bouwde diep in de citadel een waterreservoir, graansilo’s, baden en tuinen. Hij maakte er een schitterend paleis van, waarvan de resten tegenwoordig nog steeds te zien zijn.


Citadel Aleppo toeganspoortVeertig torens, een brug en toegangspoort


Ondanks de versterkingen bleek het geen onneembare vesting. De Mongolen, de Mammelukken en de Ottomanen veroverden de citadel en voegden ieder hun eigen veranderingen eraan toe. Zo bouwden de Mammelukken veertig torens op de muren, een brug en een grote toegangspoort.


Syrische burgeroorlog


In 1822 werd de burcht zwaar beschadigd door een aardbeving. De vesting raakte in verval en pas toen Syrië in 1946 onafhankelijk werd, begonnen de restauraties. In de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde de bergvesting zich tot een toeristische trekpleister, wat abrupt tot een einde kwam met de uitbraak van de Syrische burgeroorlog in 2011.

Rubrieken: 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!