Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis Magazine presenteert: Andreas Vesalius

Op 31 december 1514 werd Andreas Vesalius geboren. Hij wordt gezien als de grondlegger van de anatomie en doorbrak met zijn eigenwijze blik op de werkelijkheid een eeuwenoude gedachtegang. Geschiedenis Magazine besteedt in het novembernummer van 2014 aandacht aan Vesalius en zijn ontdekkingen.


Medisch talent


Andries van Wesel was een erg zelfverzekerde jongeman van 16 toen hij voor het eerst in conclaaf ging met zijn professor aan de universiteit in Leuven. Zijn ouders en grootouders hadden bijna allemaal een medische achtergrond en dienden een aantal grote keizers en hertogen. Hij had het medische talent van zijn voorvaderen overgenomen, want hij toonde zich een briljante student. Al op jonge leeftijd werd hij tot de internationale wetenschappelijke top gerekend. Andries verlatiniseerde zijn naam tot Andreas Vesalius, waarschijnlijk om zijn status kracht bij te zetten.


Kritiek vanuit de christelijke gemeenschap


Met zijn werk- en denkwijze stootte hij velen tegen het verkeerde been. Vesalius wilde onderzoek doen naar menselijke overblijfselen, maar werd hiervan weerhouden door de sterke christelijke gemeenschap. Ook zijn verwerping van de humorenleer, een theorie van Hipocrates en Galenus, stuitte op veel verzet in de wetenschappelijke wereld. Vesalius maakte zich er zo in de loop der jaren niet geliefder op. Desondanks wist hij zijn naam te vestigen in de geschiedenisboeken met zijn wereldberoemde boek De humani corporis fabrica. Universiteiten namen zijn theorie over en tot op vandaag de dag bouwt de anatomie en geneeskundewereld voort op de gedachtegang van Andreas Vesalius. Meer weten over Andreas Vesalius en zijn baanbrekende onderzoek en onderzoeksmethoden? Geschiedenis Magazine presenteert een razend interessant artikel over hem in het novembernummer. Ook is er meer te lezen over de humorenleer, waar Vesalius de grondslag voor legde. Haal Geschiedenis Magazine dus snel in huis en begin eigenhandig aan de ontleding van het tijdschrift.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.