Ouwehands Dierenpark

Geschiedenis Ouwehands Dierenpark

Deze week kreeg Ouwehands Dierenpark in Rhenen als een van de weinige dierentuinen reuzenpanda's van China. Naast China zijn er maar weinig landen die reuzenpanda's in de dierentuin hebben. Ouwehands Dierenpark heeft een rijke historie en werd op 18 juni 1932 geopend. Al eerder was de Rotterdammer Cornelis Ouwehand al een kippenfarm in Rhenen begonnen.

Kippenfarm

Aanvankelijk was Ouwehand van plan om samen met zijn broer een sigarenfabriek te beginnen, maar daar stopte hij al snel mee. Hij besloot een kippenfarm en voederfabriek te beginnen op de Grebbeberg. Wanneer zijn klanten naar de fabriek kwamen hadden ze echter vaak maar oog voor één ding: de bijzondere pluimveerassen die rondscharrelden op het terrein.

Van kippenfarm naar dierenpark

Toen de kippenfarm tijdens de crisis van de jaren ’30 in het slop raakte besloot Ouwehand een dierentuin te beginnen, omdat zijn dieren wel nog steeds veel aandacht kregen. Hij reisde heel Europa af om dierentuinen te bezoeken en inspiratie op te doen en opende uiteindelijk op 18 juni 1932 ‘Ouwehands Dierenpark’.  De verschillende kippenrassen hadden nog steeds de overhand, maar hier kwam door de populariteit van het park al snel verandering in. Er kwamen onder andere apen, olifanten en wasberen op de Grebbeberg.

Ouwehands tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939 riep het succes echter een halt toe. De dierentuin bevond zich midden in een strategische militaire linie en al gauw waren er duizenden militairen gelegerd in en rondom het park. De Nederlandse regering besloot dat deze situatie te gevaarlijk was omdat er door gevechten kooien van roofdieren beschadigd konden raken. De dieren moesten daarom preventief worden afgemaakt door de militairen. Ouwehand vreesde dat dit de dieren onnodig veel stress zou bezorgen en besloot zelf zijn dieren te schieten. Hierover schreef hij later: “Onder het geronk van de nog altijd overvliegende Duitse machines, begeleid door het donderende afweervuur, maak ik de zware gang langs de roofdierenverblijven, mijn zenuwen zo goed mogelijk beheersend om de dieren niet nodeloos te doen lijden. Eén voor één vallen mijn leeuwen, tijgers en beren...”

Operatie Market Garden

Na de capitulatie keerde Ouwehand weer terug naar de dierentuin, waar hij een ravage aantrof. Hij bouwde zijn park echter weer op en in 1942 volgde de heropening. Het park trok veel bezoekers, maar het succes was maar van korte duur. Het park lag tussen de geallieerden en de Duitse bezetter tijdens de operatie van Market Garden bij Arnhem. Vanaf dat moment werden alle dieren die nog over waren geslacht door het voedseltekort, of geruimd wegens kans op uitbraak. De zoon van Ouwehand, Bram, wist samen met een aantal medewerkers nog wat dieren te redden, maar de meesten sneuvelden.

Opbouw

Na de oorlog werd de dierentuin met veel moeite weer opgebouwd. Het park was inmiddels uitgegroeid tot een echt familiebedrijf en medewerkers die de oorlog samen hadden meegemaakt, deden er alles aan om het weer in haar oude glorie te herstellen. Dat is dan ook ruimschoots gelukt. Ouwehands Dierenpark is op het moment één van de populairste dierentuinen in Nederland en heeft meerdere internationale prijzen gewonnen.

Panda's Wu Wen en Xing Ya

In 1987 had Safaripark Beekse Bergen de primeur om in Nederland twee reuzenpanda's te hebben. Ze bleven echter maar een half jaar. In 2015 werd bekend dat opnieuw twee reuzenpanda's uit China naar Nederland zouden komen. Ditmaal worden ze ondergebracht in Ouwehands Dierenpark. Ze zullen hier 15 jaar blijven.  

Bronnen:

 

Geschiedenis24.nl: Ouwehands-Dierenpark

Nos.nl: Komst panda's

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.