Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van concentratiekamp Dachau

"Wat er in het concentratiekamp gebeurd is, blijft onbegrijpelijk", zei de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Op dinsdag 20 augustus 2013 bracht Merkel als eerste bondskanselier van Duitsland in functie een bezoek aan Dachau. Merkel doelt met haar bewoordingen op de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog dat Dachau een concentratiekamp was.


Concentratiekamp Dachau werd op 30 maart 1933 opgericht op enkele kilometers ten noorden van München. Het kamp werd gebouwd uit nood voor alle politieke gevangen die her en der verspreid zaten in kleinere kampen. Heinrich Himmler kondigde op 20 maart 1933 publiekelijk de oprichting van kamp Dachau aan. Het diende in de jaren na de bouw als prototype voor latere kampen.


Slechte leefomstandigheden in het kamp


Het concentratiekamp kende verschillende soorten gevangenen. In de beginperiode van het kamp zaten er vooral politieke gevangenen zoals communisten en sociaaldemocraten. In de loop der jaren kwamen er ook andere gevangenen bij zoals krijgsgevangenen, verzetsstrijders, Roma, homoseksuelen en Joden. De meeste barakken waren gebouwd om zo’n 208 gevangenen te huisvesten. Begin 1945 werd de overbevolking van het kamp zo groot, dat maar liefst 1.600 gevangenen een barak moesten delen. Ook werd het kamp in december 1944 getroffen door een vlektyfusepidemie, dat in de maanden erna voor ongeveer 200 doden per dag zou zorgen. In totaal zijn er volgens de officiële cijfers in de 12 jaar dat het kamp in bedrijf was 31.591 doden gevallen. Het wordt echter algemeen aangenomen dat dit dodental in werkelijkheid ronde de 43.000 lag.  



Leestips - Boek


Na het kamp Na het kamp


€ 22.50




 


Bevrijding van concentratiekamp Dachau


Op 29 april 1945 bereikten de Geallieerden het concentratiekamp. De soldaten van het 7e Amerikaanse leger die aankwamen bij het kamp stuitten op duizenden lijken van gevangenen bij het spoor en bij het crematorium. Na een korte periode van tegenstand van de laatste kampbewaarders wisten de Amerikanen het kamp te bevrijden. De overmeesterde kampbewaarders werden ter plekke door de Amerikaanse soldaten gefusilleerd.


Op dinsdag 20 augustus 2013 bracht Merkel als eerste bondskanselier van Duitsland in functie een bezoek aan Dachau. In de toespraak die Merkel bij haar bezoek hield benadrukte ze dat zij een moment van ‘verdriet en schaamte’ voelde. Verder sprak ze de inspirerende woorden: “We kunnen alleen goed met de toekomst omgaan, als we ons bewust zijn van het verleden, en daarbij horen ook de donkere bladzijden”.

Leestips - Boek

Na het kamp

Na het kamp

€ 22.50

Bronnen

-          Dachau.nl, Concentratiekamp Dachau

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, KZ Dachau 1945

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.