Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de boekdrukkunst tot het E-book

E(lektronic)-books worden steeds populairder, wat ten koste gaat van traditionele boeken. Voornamelijk de elektronische boeken die op iPads, E-readers en smartphones te lezen zijn beginnen een succes te worden. Ook op de Nederlandse markt begint het elektronische boek zijn opmars te maken. Het oorspronkelijke fysieke boek werd massaal geproduceerd vanaf de ontdekking van de boekdrukkunst in de 15e eeuw.

In de vroege en centrale Middeleeuwen was schrijfgerei schaars en alle teksten moesten handmatig overgeschreven worden, voornamelijk door monniken. Dit had tot gevolg dat boeken duur waren en de aankoop van een geschrift even ingrijpend was als de aankoop van een auto voor de hedendaagse mens. De boeken dienden overigens vooral voor christelijke doeleinden: de Bijbel was niet voor niets het meest geproduceerde boek.

Kloosterliteratuur

In de Middeleeuwen was het klooster het grootste centrum van literaire productie. De literatuur die in het klooster werd geproduceerd had veelal tot doel om heidense geschriften te verwerpen. Zo heeft Robert van Ketton rond 1150 de koran vertaald naar het Latijn. Dit niet om de koran te begrijpen, maar om deze te kunnen weerleggen. De islam werd afgedaan als leugenachtig, een ketterij, gewelddadig, bandeloos en Mohammed was de antichrist. Met de komst van de boekdrukkunst werd het boek toegankelijker voor iedereen.

Boekdrukkunst

In de 15e eeuw werd het mogelijk om losse letters op papier te drukken, de mechanische boekdrukkunst werd voor het eerst toegepast in Europa in 1442. Gutenberg produceerde in dit jaar het eerste boekwerk dat werd uitgegeven door middel van de boekdrukkunst: de Gutenbergbijbel. Wanneer de losse letters eenmaal allen op de juiste plaats zijn gezet is het mogelijk om een groot aantal exemplaren te drukken: de massaproductie begon, en het moderne boek werd geboren.

Moderne tijd

De boekdrukkunst veroorzaakte dat de concurrenten van het fysieke boek steeds minder gebruikt werden. Op een dergelijke wijze wordt het boek op zijn beurt teruggedrongen door nieuwe technologische ontwikkelingen. Al vanaf het begin van de 20e eeuw worden steeds meer gegevens digitaal opgeslagen, maar ook het lezen van literatuur wordt gedigitaliseerd door de opgang van onder andere de E-book.

Leestip:

Het lange leven van het pamflet

 

Titel: Nederland in Franse schaduw. Recht en bestuur in het Koninkrijk Holland (1806-1810)
Redactie: J. Hallebeek en A.J.B. Sirks
ISBN: 9065509062
Uitgever: Verloren
Prijs: € 24
Bestel

Rubrieken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.