Geschiedenis van de Gazastrook in de 20e en 21e eeuw

Gisteravond om 20:00 is er voor een periode van minimaal 24 uur een einde gekomen aan het geweld in de Gazastrook. Als het bestand tussen Israël en Hamas, dat werd overeengekomen na Egyptische bemiddeling, standhoudt zal er verder worden onderhandeld. Het geweld van de afgelopen dagen past in een lange reeks conflicten in het gebied.

De Gazastrook is een strip land van 365 vierkante kilometer aan de oostkust van de Middellandse Zee en vormt met zijn 1,7 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De strook ging na de Eerste Wereldoorlog deel uitmaken van het Mandaatgebied Palestina, dat Groot-Brittannië kreeg toegewezen na de opdeling van het Ottomaanse Rijk volgens de bepalingen van de Vrede van Sèvres in 1920. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerden een groot aantal Joden naar Palestina, en werd er door de internationale gemeenschap gezocht naar een oplossing voor het conflict tussen de Joden en de Arabieren dat in die tijd ontstond.

 Wikipedia, Gringer)

Kaart van de Gazastrook

 

Egyptisch gezag

De Verenigde Naties besloten op 29 november 1947 dat Palestina zou worden opgedeeld in een Israëlisch en een Palestijns deel. Dit werd echter afgewezen door Palestijnse leiders, waarna in 1948 de Arabisch-Israëlische Oorlog uitbrak. In deze oorlog veroverden de Israëliërs een groot deel van Palestina. De Gazastrook werd echter bezet door het Egyptische leger en kreeg een, door de Arabische Liga ingestelde, Palestijnse regering. Het inwoneraantal van de Gazastrook groeide in de late jaren ’40 explosief, doordat veel Palestijnen uit de door Israël bezette delen van Palestina naar Gaza vluchtten. In 1957 kwam er een einde aan de Palestijnse regering van Gaza en vanaf dat jaar werd de strook bestuurd door een Egyptische militaire gouverneur.

Zesdaagse Oorlog

Israël veroverde Gaza in juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog op het Egyptische leger. De Israëliërs traden vanaf die tijd hard op tegen het Palestijnss nationalisme en creëerden een blok van 17 nieuwe Joodse nederzettingen in het zuiden van de Gazastrook. Deze Gush Katif-nederzettingen zorgden voor veel onrust onder de Palestijnen, die een verdere toename van Joods gezag in hun gebieden vreesden. Deze en andere onlusten leidden in 1987 tot de uitbraak van de Eerste Intifada, waarbij de Palestijnen in opstand kwamen door middel van gewapend verzet, stakingen, boycots en het weigeren van het betalen van belastingen.

Oslo-akkoorden

Aan de Eerste Intifada kwam in 1993 een einde na het sluiten van de Oslo-akkoorden. In deze akkoorden werd overeengekomen dat de Palestijnen zelfbestuur kregen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger bleef, tot onvrede van veel Palestijnen, wel aanwezig in Gaza en ook de Joodse nederzettingen werden niet ontruimd. Als gevolg van deze onvrede brak in 2000 de Tweede Intifada uit, met nieuwe golven van protesten en aanslagen. Hamas en andere groeperingen namen tijdens de Tweede Intifada ook regelmatig Israëlische grensposten en dorpen onder vuur met raketten die werden gelanceerd vanuit de Gazastrook.

Israëlische terugtrekking

De Israëlische terugtrekking uit de strook in 2005 leidde tot het einde van de Tweede Intifada. Israël ontmantelde haar legerbases en nederzettingen in Gaza en 9.000 kolonisten vertrokken naar Israëlisch grondgebied. De Gazastrook kwam daarna onder compleet gezag te staan van de Palestijnse Autoriteit. Een conflict binnen deze Autoriteit tussen de partijen Hamas en Fatah zorgde in 2007 voor een afscheiding van de Gazastrook van de grotere Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Hamas greep na de Slag om Gaza tussen 7 en 15 juni 2007 de macht in de strook, waarna de Gazastrook de facto onafhankelijk werd van de rest van de Palestijnse gebieden.

Nieuwe conflicten

Als gevolg van deze machtsovername stelden Israël en Egypte een blokkade van de Gazastrook in. Raketaanvallen van Hamas op Israëlisch grondgebied leidden eind december 2008 tot Operatie Gegoten Lood van het Israëlische leger. Hierbij trokken de Israëliërs de Gazastrook binnen en vielen zij de militaire infrastructuur van Hamas aan. Bij het conflict, dat tot 18 januari 2009 duurde, kwamen 1.300 Palestijnen om het leven. Na deze oorlog bleef het relatief rustig in de Gazastrook, tot het geweld vanwege Palestijnse raketaanvallen de afgelopen week weer oplaaide. Het is nu de vraag of het staakt-het-vuren stand houdt en er een oplossing komt voor het conflict.

Leestips - boeken

Verscheurd land
Verscheurd land

€ 16.95

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg drie schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!