Geschiedenis van de krantverkoop

Van opgehangen pamfletten tot de jongen die op straat de krant verkocht en van een proefabonnement tot blendle. Kranten worden vandaag de dag overal uitgedeeld of verkocht. De meeste mensen hebben een abonnement op een krant en krijgen deze in de brievenbus. Ook online zoeken mensen tegenwoordig naar nieuwsberichten. Vroeger werden de kranten en het nieuws alleen in het centrum van de stad verkocht.

Vliegende bladen

Vanaf de middeleeuwen werden kranten en pamfletten verspreid. De zogeheten ‘vliegende bladen’ werden alleen gedrukt bij belangrijke gebeurtenissen. Deze kranten kostten ongeveer 7 cent per stuk en werden verkocht door rondbrengers. Zij renden door de stad en schreeuwden ondertussen de belangrijkste nieuwskoppen van de krant. De mensen konden de krant vervolgens bij hen kopen.

Dagbladzegel

Begin negentiende eeuw werd door de Franse bezetter een speciale dagbladbelasting in Nederland ingevoerd. Hierdoor werden de kranten veel duurder en konden alleen de rijke burgers de krant kopen. In 1869 werd deze overheidsbelasting op kranten - de dagbladzegel - opgeheven en halveerde de prijs van de dagbladen. Veel meer mensen konden hierdoor de krant betalen en de krant werd de belangrijkste bron van nieuws.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de bezetting van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren de meeste kranten verboden of werden opgeheven. Zo werd de directeur van de Volkskrant, Jan Vesters,  ontslagen en werd een NSB-er directeur aangesteld. Als reactie vertrokken veel redacteuren omdat ze niet wilden collaboreren met de Duitsers. Ook andere Nederlandse kranten zoals Het Volk werden opgeheven. De kranten die wel bleven bestaan werden steeds dunner of moesten pro-Duitse teksten plaatsen van de bezetter.

Huidige kranten

Na de Tweede Wereldoorlog werd het beter en konden de kranten weer volop drukken. Met de komst van het internet zijn veel kranten ook digitaal actief. Ze hebben wel concurrentie van andere nieuwswebsites en media. Toch hebben mensen nog behoefte aan een fysieke krant, te zien aan de abonnementen. Een proefabonnement is een mooie manier om kennis te maken met een krant. Ze worden op de sites van de kranten zelf aangeboden, maar je kunt ook een abonnement via een tussenpersoon nemen. Verder is het sinds 2014 bestaande ‘blendle’ is een manier om krantenartikelen te lezen. Daar kun je zelf bepalen voor welke artikelen je betaald om te lezen. Daarmee blijft de krantenwereld zich ontwikkelen om nog genoeg kranten en artikelen te kunnen kopen.

<h3>Bronnen:</h3>
Telegraaf: <a href="https://proefabonnementkrant.com/telegraaf/" target="_blank">proefabonnement </a>
Isgeschiedenis.nl: <a href="/nieuws/geschiedenis-van-de-krant-dagblad-pers" target="_blank">geschiedenis krant </a>
Trouw.nl: <a href="https://www.trouw.nl/home/hoe-lang-heeft-de-krant-nog-~a3f0105e/" target="_blank">huidige kranten </a>

 
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikipedia.org: <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Telegraaf#/media/File:De_Telegraaf.jpg" target="_blank">Telegraaf</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.