Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Russisch-Orthodoxe kerk

De Russische punkband Pussy Riot riskeert mogelijk zeven jaar celstraf omdat ze in februari een Russisch-Orthodoxe kerk binnendrongen en daar een punkgebed zongen. Het gebed was gericht tegen Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe kerk. In de 9e en 10e eeuw verspreidden missionarissen van het Byzantijnse rijk het christendom in de Russische gebieden, waarna de Russische heersers het geloof overnamen als staatsreligie.

Na de splitsing van het Romeinse rijk in 395 na Christus raakte het rijk verdeeld in het West-Romeinse rijk met als hoofdstad Rome en het Oost-Romeinse rijk met als hoofdstad Constantinopel. Omdat in beide hoofdsteden invloedrijke geestelijken huisden en de beide partijen ideologische verschilden, raakte het christendom eveneens gesplitst in 1054, een gebeurtenis die bekend staat als het Grote Schisma. De leiders van de katholieke kerk in het westen vonden dat Latijn de voertaal van het christendom moest blijven. De leidende geestelijken van de Oosters-Orthodoxe kerk waren echter van mening dat plaatselijke talen gebruikt moesten worden om mensen bij te leren over het christendom.

Sint Cyrillius en Methodius

De Oosters-Orthodoxe kerk, met als centrum Constantinopel, zond missionarissen naar Oost-Europa en het Midden-Oosten om mensen te bekeren en om relaties te verbeteren met omliggende gebieden. Cyrillius en Methodius waren twee broers uit Griekenland die in dienst van de Orthodoxe kerk werden uitgezonden naar Moravië, een 9e-eeuws koninkrijk in Oost-Europa. Zij probeerden de lokale bevolking te bekeren door de Bijbel naar de Slavische talen te vertalen. Om dit gemakkelijker te maken, ontwikkelden ze een speciaal alfabet voor de Slavische spraak. Dit ‘Cyrillische’ alfabet is nog steeds in gebruik in veel Slavische landen, zoals Rusland. De twee broers werden voor hun inspanningen beide heilig verklaard.

Vladimir van Kiev

Zo verspreidde het Orthodoxe christendom zich geleidelijk in Oost-Europa. De uitzaaiing van het christendom in de Russische landen raakte in een stroomversnelling toen Olga, regentes van het rijk Kiev Rus’, zich liet dopen in 957. Haar kleinzoon Vladimir van Kiev verklaarde vervolgens in 988 dat het Orthodoxe christendom de staatsreligie van zijn rijk zou worden. Het Orthodoxe christendom legt de nadruk op ascese, de onthouding van aardse begeerten om dichter tot Jezus te komen. Om deze reden werden er in Kiev Rus’ veel kloosters opgericht.

Moskou

Wegens een machtswisseling in Kiev Rus’ in de 14e eeuw, verplaatste de hoofdstad van Kiev naar Moskou. Hiermee verhuisde ook de zetel van de kerkelijke leiding. Deze geestelijke leiders waren aanvankelijk ondergeschikt aan de Orthodox christelijke leider in Constantinopel, de patriarch. In 1453 werd Constantinopel echter veroverd door de Ottomaanse Turken en werd daarmee het machtscentrum van de Oosters-Orthodoxe kerk gebroken. De Russisch-Orthodoxe kerk werd een op zichzelf staand religieus instituut, met haar hoofdstad in Moskou.

De Russische punkband Pussy Riot choqueerde daar in februari de Russisch-Orthodoxe christenen door tijdens een kerkdienst in de Christus Verlosserkathedraal een politiek gekleurd lied te zingen. De bandleden krijgen momenteel wereldwijde sympathie, vanwege hun vermeende slechte behandeling in gevangenschap en hun mogelijke celstraf van zeven jaar.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.