Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de stad Sotsji

Op 15 januari werd bekend dat sommige IOC-leden hun keuze voor de stad Sotsji voor de Olympische Spelen betreuren. Sinds de keuze voor de stad is gemaakt, komt Sotsji elke week in het nieuws vanwege eventuele protesten of aanslagen die tijdens de Spelen kunnen plaatsvinden.

Oorsprong van Sotsji

In het gebied waar Sotsji zich bevindt, kraj Kasnodar, in het zuiden van Rusland, net ten noorden van Georgië, zijn nederzettingen gevonden van maar liefst 400.000 jaar oud. Op deze plek zijn grafmonumenten, ruïnes, hunebedden en grotten aangetroffen.

Tussen de zesde en de eerste eeuw voor Christus leefden in het gebied verschillende stammen: de Achejev, Geniochov en Zigov. Het gebied werd vervolgens bewoond door een etnische groep uit de Noord-Kaukasus, de Circassiërs. De stam die in Sotjsi woonde werd de Sanini of Satjsami genoemd waar de naam Sotsji vandaan komt. Tussen de zesde en de elfde eeuw behoorde het gebied tot de koningen van Abchazië. Tussen de veertiende en de negentiende eeuw waren verschillende stammen de baas zoals de Oebychen en Abazanen, die weer onder leiding stonden van de Ottomanen. Sotsji was destijds nog een dorp met een vooral agrarisch karakter.

Russische stad

In 1828-1829 vond de Russisch-Turkse Oorlog plaats, waarbij de Turken verschillende nederlagen tegen de Russen leden. Rusland kon haar rijk uitbreiden en Sotsji was voortaan Russisch, waar veel inheemse stammen niet blij mee waren. Sotsji en andere steden langs de kust werden omgetoverd tot forten om buitenlandse troepen die inheemse stammen hulp wilden bieden af te weren. In 1838 werd Sotsji omgedoopt tot Fort Alexandrië en deze gebeurtenis wordt gezien als de stichting van de stad. De stammen verenigden zich in hun strijd tegen de Russen, maar verloren deze. De stammen werden verdreven en honderdduizenden van hun leden trokken naar het Ottomaanse Rijk. Na een aantal naamswijzigingen in de negentiende eeuw kreeg de stad in 1896 officieel de naam Sotsji.

In 1917 kreeg Sotsji officieel stadsrechten. De stad had inmiddels enige bekendheid geworven als ‘Russische Riviera’ door het klimaat en de komst van kuuroorden. Stalin liet er zelfs in 1931 een dacha, een buitenhuis, bouwen. De stad raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en werd de grootste opvangplaats van gewonde soldaten. Na de oorlog investeerde de regering veel geld in de stad en haar kuuroorden. Voor arbeiders in de communistische periode werden vakanties grotendeels bekostigd, waardoor elk jaar miljoenen Russen op vakantie gingen naar Sotsji. Onder het leiderschap van Poetin is weer enorm geïnvesteerd in de stad en hij heeft er net als Stalin een buitenverblijf. Tegenwoordig heeft de stad ruim 300.000 inwoners. De kuuroorden en stranden trekken nog steeds ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar.

Sotsji als Olympsiche stad

In 2007 sprak Poetin in Guatemala het IOC toe en wist  met zijn toespraak het Comité te overtuigen om voor Sotsji te kiezen, een keuze die veel IOC-leden volgens voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman betreuren. Gevreesd wordt voor aanslagen en protesten naar aanleiding van de schending van mensenrechten, en dan in het bijzonder homorechten, in Rusland.

Bronnen:

-    Volkskrant.nl, ‘Veel IOC-leden betreuren keuze Sotsji voor Spelen’

-    Thesochiproject, De subtropische Winterspelen

-    En.wikipedia.org, Sochi  

Afbeelding:

-    Wikicommons, Sochi and the Black Sea 

Landen: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!