Geschiedenis van het ganzenbord

In zijn versie is de traditionele put vervangen door ‘één van de vele bodemloze putten van Europa.’ Geert Wilders komt met een versie van het spel Ganzenbord met als onderwerp de EU. Ten behoeve van de campagne heeft de PVV gebruik gemaakt van beschikbaar gestelde ruimte in de Telegraaf om een paginagroot EU-Ganzenbord af te beelden. Ganzenbord is al een eeuwenoud gezelschapsspel.

Over de oorsprong van het gezelschapsspel Ganzenbord zijn de meningen verdeeld. Sommige historici zijn van mening dat het spel dateert uit de Oudheid. Zij wijzen er op dat de ovale vorm van het spel veel samenhang vertoont met de op Kreta gevonden Schijf van Phaistos, die vermoedelijk stamt uit de 18e of de 17e eeuw voor Christus. Het schrift op deze schijf is nooit ontcijferd.

Andere historici zijn echter van mening dat het spel voor het eerst werd gespeeld na de middeleeuwen. Vermoedelijk is het ontstaan aan het einde van de 16e eeuw en werd de oudst bekende versie ervan tussen 1574 en 1587 als cadeau door Franciscus I de’ Medici (1541-1587) naar het hof van Filips II (1527-1598) van Spanje gestuurd. In 1597 werd het spel in Londen geregistreerd als officieel spel. Al in 1621 beschreef de Nederlandse dichter Jan Janszoon Starter (1593-1626) het ‘Gansebort.’ Ook de beroemde humanist Hugo de Groot (1583-1645) benoemde het spel. Hij had het in een tekst uit 1639 over het ‘Ganzenspel’

Aan het einde van de 19e eeuw werden er commerciële versies van het spel op de markt gebracht. De kracht van het spel is dat er altijd verschillende thema’s gebruikt kunnen worden om het bord mee in te richten. Zolang er maar 63 vakken en twee dobbelstenen aanwezig zijn. Zo kreeg het spel aan het eind van de 19e eeuw een meer educatieve functie. En nu heeft dus ook Geert Wilders er een versie van gemaakt, waarin hij zijn afkeer van de EU kenbaar kan maken.

 

Meer weten

Meer lezen over: 

Meer lezen over: 

Landen: 

Tijdperken: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!