Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van IVF

‘The baby that came from the cold'. Zo werd de geboorte van Shirel omschreven in de Israëlische krant Yediot Achronot. De moeder van het meisje, een 41-jarige Israëlische ondernemer, raakte zwanger door kunstmatige inseminatie met een achttien jaar oude, diepgevroren embryo. Hoogleraar Gerard Zeilmaker ontwikkelde als eerste ter wereld een methode om embryo’s in te vriezen.

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog, vanaf 1944, probeerden wetenschappers vrouwelijke eicellen buiten het lichaam te bevruchten met spermacellen. Maar aanvankelijk boekten zij nog weinig resultaat. In 1959 werd het eerste succes behaald door de fysioloog M.C. Chang die een artikel publiceerde in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Hij had konijneneieren bevrucht en op die manier embryo’s tot leven gewekt. De embryo’s had hij in de baarmoeder van het konijn teruggeplaatst. Het nieuws werd echter slechts bekend in wetenschappelijke kring.

Stimulans

Toen het de Italiaanse onderzoeker Petrutzi tien jaar later, in 1969, op televisie foto’s liet zien van de eerste reageerbuisbaby, reageerde de wetenschappelijke wereld met verbazing en de niet-wetenschappelijke wereld geschokt. Het ontwikkelen van kinderen was immers slechts aan God voorbehouden. De foto’s bleken echter te zijn vervalst, maar de stimulans voor de wetenschappelijke wereld was gecreëerd. In de jaren ’80 van de twintigste eeuw werden er op dit gebied steeds meer successen geboekt.

IVF

Op verschillende plaatsen in de wereld werd geëxperimenteerd met bevruchting langs onnatuurlijke weg. Amerikaanse-, Engelse-, Australische- en Nederlandse artsen gingen met elkaar wedijveren voor de geboorte van de eerste reageerbuisbaby. Het lukt de Britse Fysioloog Edwards in 1970 de eerste menselijke embryo in een laboratorium tot stand te brengen. Toen dat gelukt was, zocht hij een vrouw die bereid was het experiment aan te gaan en de embryo in haar baarmoeder te laten plaatsen. Na enkele miskramen, lukte het op 26 juli 1978. De eerste in vitro vertilisatie-baby (IVF) werd geboren: Louise Brown.

Invriezen

Na de geboorte van de eerste IVF-baby  zat de wetenschap niet stil. Een jaar later ontwikkelde Gerard Zeilmaker (1936-2002), hoogleraar in de fysiologie van de voortplanting, als eerste ter wereld een methode om embryo’s in te vriezen. Hij kon met succes een ingevroren embryo laten ontdooien en die dan laten uitgroeien tot een gezond kind. Analiste Camilla Rijkman zei hierover: “Het lijkt heel makkelijk maar je weet niet wat er beschadigt bij 196 graden onder nul. En die embryo’s gingen wel terug in de baarmoeder. Je weet niet wat er dan van komt.” Nu blijkt dus zelfs dat een achttien jaar oude, diepgevroren embryo, nog uit kan groeien tot een kind.

Rubrieken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.