Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Kiev

Het onafhankelijkheidsplein in Kiev ziet sinds een aantal weken weer zwart van de demonstranten. Vandaag werd bekend gemaakt dat wederom bussen met demonstranten op weg waren naar de Oekraïense hoofdstad. De stad is al vaker het toneel geweest van protesten.

Ontstaan van Kiev

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de stad Kiev is ontstaan. Wel zeker is dat vanaf ongeveer 800 de stad een belangrijke handelsfunctie had, vanwege de gunstige ligging aan de rivier de Djnepr. Vanaf ongeveer 900 tot 1200 was de stad de hoofdstad van het Grootvorstendom Kiev, ook wel het Kievse Rijk genoemd. Dit Rijk bestond uit het moderne Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Tijdens die periode werd Kiev groter en rijker, tot het in 1240 werd verwoest door de Mongolen. In de eeuwen die volgden had Kiev geen belangrijke functie als stad. Tussen 1850 en 1900 bloeide de stad weer op. 

Kiev in het Sovjet tijdperk

In 1917 werd Kiev de hoofdstad van de Volksrepubliek Oekraïne. Vijf jaar later werd de Volksrepubliek door de Sovjet Unie geannexeerd. Kiev was niet langer de hoofdstad van de nieuwe Sovjetrepubliek, maar Charkov, en bleef dit tot 1934. Charkov lag namelijk dichterbij Rusland en had veel Russische inwoners. Vanaf 1934 werd Kiev opnieuw de hoofdstad. De stad heeft in de twintigste eeuw veel moeilijke periodes gekend, zoals hongersnood en genocide. De grootste hongersnood vond plaats in 1932 en 1933. Deze ramp wordt ook wel de Holodomor genoemd. Een andere tegenslag voor de stad was de moord op duizenden Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tegenwoordig

In 1991 werd Oekraïne een onafhankelijke staat en bleef Kiev de officiële hoofdstad. Sinds die tijd zijn er een aantal felle protesten geweest in de hoofdstad, vooral na de eeuwwisseling.

In 2004 trokken aanhangers van Viktor Joesjtsjenko de straat op om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. Zij beschuldigden tegenstander Janoekovitsj van fraude. Er volgde een periode van protesten en stakingen, ook wel de Oranjerevolutie genoemd. Op 26 december kwam een nieuwe kiesronde, waarbij Joesjtsjenko een meerderheid behaalde. In 2005 werd hij beëdigd als president. In 2010 werd Janoekovitsj alsnog president van Oekraïne. De huidige rellen zijn opnieuw tegen hem gericht. Zijn regering volgt namelijk een pro-Russische koers, de demonstranten willen dat de regering zich juist meer richt op de EU.

Bronnen:

- Nos.nl, Bussen demonstranten naar Kiev

Afbeelding:

- Wikicommons, Kiev

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.